GK Trick

General Awareness for Bank of Baroda PO

Q1. The government has released the draft of the new Telecom policy titled ______________, aimed at creating 40 lakh new jobs by 2022.
(a) National Communication Policy, 2018
(b) National Policy for Digitalized way of communication 2018
(c) National Digital Communications Policy, 2018
(d) National Digi-Comm Policy, 2018
(e) None of the given theme is true

Q2. Name the officer of Indian Information Service who recently took over as the 27th Principal Spokesperson of the Government of India and Director General of Press Information Bureau in New Delhi.
(a) Frank Noronha
(b) Sudhanshu Tiwari
(c) Arpit Kalyan
(d) Madhukar Rai
(e) Sitanshu Ranjan

Q3. Telecom Commission approved a proposal for allowing people to make phone calls and use internet services in domestic and international flights in India, with certain riders. Who is the present Union Minister of Civil Aviation?
(a) R K Singh
(b) Suresh Prabhu
(c) Anant Geete
(d) Anant Kumar
(e) Smriti Irani

Q4. In a new start, the Dominican Republic and China had established diplomatic relations. With which among the following country, the Dominican Republic had broken its ties?
(a) Taiwan
(b) Indonesia
(c) Switzerland
(d) Japan
(e) India

Q5. __________ is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood.
(a) UPI
(b) BHIM
(c) AEPS
(d) NFS
(e) YONO

Q6. Where is the registered office of NPCI?
(a) Chennai
(b) Hyderabad
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) New Delhi

Q7. What is the full form of "UPI"?
(a) Unified Products Interface
(b) Unified Payments Interface
(c) Unified Payments International
(d) Unique Payments Interface
(e) Unified Promotions Interface

Q8. Name the city in which the 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in January 2019.
(a) Indore
(b) Allahabad
(c) Varanasi
(d) Pune
(e) Gwalior

Q9. Name the Bollywood singer who was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music.
(a) Sunidhi Chauhan
(b) Asha Bhosle
(c) Lata Mangeshkar
(d) Anuradha Paudwal
(e) Shreya Ghoshal

Q10. Name the Eminent Economist and the first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal who passed away recently.
(a) Anirban Bhattacharya
(b) Ashok Mitra
(c) Vishwa Bondhu Moitra
(d) Aniruddha Bhattacharya
(e) Pramod Sukumara

Q11. Name the Formula one racer who has won the Azerbaijan Grand Prix 2018 in Baku.
(a) Kimi Raikkonen
(b) Sergio Perez
(c) Sebastian Vettel
(d) Lewis Hamilton
(e) Nico Hulkenberg

Q12. Vijay Rupani is the present chief minister of-
(a) Himachal Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
(e) Meghalaya

Q13. Suriname is a small country on the northeastern coast of South America. Where is the capital of Suriname?
(a) Oranjestad
(b) Quito
(c) Willemstad
(d) Montevideo
(e) Paramaribo

Q14. Who is current Prime Minister of Nepal?
(a) Girija Prasad Koirala
(b) Man Mohan Adhikari
(c) Khadga Prasad Sharma Oli
(d) Bidhya Devi Bhandari
(e) Pushpa Kamal Dahal

Q15. As per the data released by the World Health Organization (WHO), how many Indian cities figure in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016?
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 10
(e) 8









SOLUTIONS

1.C
2.E
3.B
4.A
5.A
6.D
7.B
8.C
9.B
10.B
11.D
12.B
13.E
14.C
15.B

5 Banking and SSC : General Awareness for Bank of Baroda PO Q1. The government has released the draft of the new Telecom policy titled ______________, aimed at creating 40 lakh new jobs by 2022. (a)...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science