GK Trick

Numerical Ability for SBI Clerk Exam

Directions (1-15): Find the missing term in following number series:

Q1. 1.5,     3,     12,     ? ,     1536,     49152
(a) 108
(b) 96
(c) 92
(d) 84
(e) 120

Q2.  4,     3,     6,     25,     ? ,     1503
(a) 164
(b) 166
(c) 186
(d) 168
(e) 172

Q3.  31,     72,     117,     171,     241,     ?
(a) 334
(b) 338
(c) 336
(d) 341
(e) 343

Q4.  12,     36,     18,     54,     27,     81,     ?
(a) 40.5
(b) 162
(c) 41
(d) 39.5
(e) 41.5

Q5.  35.6,     34.4,     32,     28.4,     23.6,     ?
(a) 117.6
(b) 1.76
(c) 17.6
(d) 18
(e) 18.6

Q6.  111,     122,     89,     144,     67,     ?
(a) 160
(b) 166
(c) 170
(d) 162
(e) 163

Q7.  3,     2,     9.4,     6.8,     22.2,     16.4,     ? ,     31.8
(a) 4.14
(b) 41.4
(c) 42.48
(d) 44.4
(e) 43.4

Q8.  7,     4,     5,     9,     20,     ?
(a) 52.5
(b) 5.25
(c) 50.25
(d) 63
(e) 73.5

Q9.  41,     83,     119,     143,     149,     ?
(a) 115
(b) 113
(c) 313
(d) 131
(e) 141

Q10. 10000,     10000,     1000,     10,     ? ,     0.000001
(a) 1.01
(b) 0.1
(c) 0.01
(d) 0.001
(e) 1

Q11. 3,     12,     48,     192,     768,     ?
(a) 3132
(b) 3072
(c) 3060
(d) 3020
(e) 3200

Q12. 1,     6,     13,     24,     41,     ?
(a) 77
(b) 62
(c) 66
(d) 64
(e) 81

Q13. 2,    5,    16,     65,     326,       ?
(a) 1957
(b) 1987
(c) 1972
(d) 1886
(e) 1786

Q14. 49,     81,     121,     169,     225,     289,    ?
(a) 361
(b) 441
(c) 324
(d) 625
(e) 525

Q15. 1,     1,     1.5,     3,     7.5 ,     ?
(a) 26.5
(b) 24.5
(c) 20.5
(d) 22.5
(e) 21.5










SOLUTIONS

1.B
2.D
3.C
4.A
5.C
6.B
7.B
8.A
9.D
10.C
11.B
12.C
13.A
14.A
15.D

5 Banking and SSC : Numerical Ability for SBI Clerk Exam Directions (1-15): Find the missing term in following number series: Q1. 1.5,     3,     12,     ? ,     1536,     49152 (a) 108 (b) 96...

No comments:

Post a Comment

< >

Concept Of Science