GK Trick

Current Affairs Quiz for SBI Clerk Prelims exam 2018

Q1. Name the player who became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal at the Commonwealth Games 2018.
(a) Seema Antil
(b) Annu Rani
(c) Neeraj Chopra
(d) Devendra Jhajharia
(e) Ankur Mittal

Q2. India has recently celebrated Bhimrao Ramji Ambedkar’s birth anniversary. It was his _______ birth anniversary.
(a) 125th
(b) 127th
(c) 130th
(d) 135th
(e) 140th

Q3. Prime Minister Narendra Modi launched the phase one of which of the following scheme that aim at creating a healthy, prosperous and strong India?
(a) Janani Suraksha Yojana
(b) Central Government Health Scheme
(c) Rashtriya Swasthya Bima Yojana
(d) Ayushman Bharat schemes
(e) Heritage City Development and Augmentation Yojana

Q4. Shooter Sanjeev Rajput won the gold medal in shooting with a Games record at the 2018 Commonwealth Games. He won in which category?
(a) 10m Pistol
(b) 50m Rifle
(c) 25m Shotgun
(d) 50m Air trap
(e) None of the given options is true

Q5. Name the country with which India has signed 7 MoUs at Defence Expo at Chennai, Tamil Nadu?
(a) France
(b) The USA
(c) The UK
(d) Russia
(e) China

Q6. Home Minister Rajnath Singh launched the web-based application e-FRRO scheme under which foreigners can avail, various visa and immigration-related services online. What does 'RR' stands for in e-FRRO?
(a) Rural Registration
(b) Regional Registration
(c) Re-habitation Registration
(d) Remittance Registration
(e) None of the given option is true

Q7. For which of the following country, the World Bank has approved $55mn to expand the use of clean renewable energy in rural areas across the country?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Myanmar
(d) Bhutan
(e) Sri Lanka

Q8. Name the body that has recently announced a plan to promote micro-enterprises in 115 aspirational districts across the country after tying up with Common Service Centre (CSC).
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) EPFO
(e) SIDBI

Q9. The Reserve Bank of India tightened reporting norms for which of the following scheme under which an individual can transfer up to USD 2,50,000 abroad in an year?
(a) Forex Reserve Revising Scheme
(b) Liberalised Remittance Scheme
(c) Retail Remittance Scheme
(d) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(e) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Q10. National E-Repository Limited (NERL), a group company of National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX ), has brought in which of the following two banks on board as the repository participants for pledge finance?
(a) ICICI Bank and Axis Bank
(b) HDFC Bank and Axis Bank
(c) ICICI Bank and HDFC Bank
(d) Yes Bank and City Bank
(e) Yes Bank and ICICI Bank










SOLUTIONS

1.C
2.B
3.D
4.B
5.D
6.B
7.B
8.E
9.B
10.C

5 Banking and SSC : Current Affairs Quiz for SBI Clerk Prelims exam 2018 Q1. Name the player who became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal at the Commonwealth Games 2018. (a) Seema Antil (b)...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science