GK Trick

Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO/CLERK Mains

Directions (1 –5): Study the following information carefully to answer the questions.

  • In a comparative study of population of six states. A, B, C, D, E and F the following were observed.
  • Female population of state A is 120% of the male population of state C and 90% of the female population of state D.
  • Male population of state B is 125% of the male population of state D and 25/14 times of the male population of state E. Male and female populations of state D are in the ratio of 13 : 12 respectively.
  • Male population of state A is 5/11 th of the total population of the state which is 198000.
  • Female population of state C is 110% of the female population of state A and 75% of the male population of state F.
  • Male and female populations of state E are in the ratio of 7 : 8 respectively.
  • Female population of state B is 150% of the male population of state A.
  • Female population of state F is equal to the male population of state D.

Q1. Male population of state A is what percent more or less than female population of state B
Q2. What is the ratio of male population of state C to the female population of state F. 
(a) 7 : 12
(b) 8 : 15
(c) 9 : 13
(d) 11 : 16 
(e) 10 : 13

Q3. What is the total population in state D. 
(a) 1,80,000
(b) 2,50,000
(c) 2,10,000
(d) 2,60,000
(e) 2,00,000

Q4. What is the average of female population from state A, B and D together. 
(a) 1,21,000
(b) 1,22,000
(c) 1,18,000
(d) 1,15,000
(e) 1,24,000

Q5. What is the total population of state F.
(a) 1,90,600
(b) 2,58,600
(c) 2,22,400
(d) 1,53,500
(e) 2,88,400

Q6. Hari Lal and Hari Prasad have equal amounts. HariLal invested all his amount at 10% compound annually for 2 years and Hari Prasad invested ¼ at 10% compound interest (annually) and rest at r% per annum at simple interest for the same 2 years period. The interest received by both at the end of 2 years is same. What is the value of r?
(a) 14%
(b) 12.5%
(c) 10.5%
(d) 11%
(e) None of these 

Q7. 40 men could have finished the whole project in 28 days but due to the inclusion of a few more men, work got done in 4/5 of the time. Find the ratio of number of new men to number of old men. 
(a) 12 : 19 
(b) 20 : 27 
(c) 27 : 20 
(d) Cannot be determined 
(e) None of these 

Q8. A contract is to be completed in 46 days and 117 men were set to work, each working 8 hours a day. After 33 days, 4/7 of the work is completed. How many additional men may be employed so that the work may be completed in time, each man now working 9 hours a day?
(a) 80 
(b) 81 
(c) 82 
(d) 83 
(e) None of these 

Q9. In nuts and bolts factory, one machine produces only nuts at the rate of 100 nuts per minute and needs to be cleaned for 5 minutes after production of every 1000 nuts. Another machine produces only bolts at the rate of 75 bolts per minute and needs to be cleaned for 10 minutes after production of every 1500 bolts. If both the machines start production at the same time, what is the minimum duration required for producing 9000 pairs of nuts and bolts?
(a) 130 minutes 
(b) 135 minutes
(c) 170 minutes
(d) 180 minutes
(e) None of these 

Q10. A hemispherical bowl is filled to the brim with a beverage. The contents of the bowl are transferred into a cylindrical vessel whose radius is 50% more than its height. It the diameter is same for both the bowl and the cylinder, the volume of the beverage in the cylindrical vessel is:
Directions (11-15): Find the wrong number in the series:

Q11.   549,       566,       601,       651,       719
(a) 549
(b) 566
(c) 601
(d) 651
(e) 719

Q12.   157,       172,       127,       204,       97
(a) 157
(b) 172
(c) 127
(d) 204
(e) 97

Q13.   32,       18,       10.8,       6.48,       3.888
(a) 32
(b) 18
(c) 10.8
(d) 6.48
(e) 3.888

Q14.   42,    45,       93,       282,       1131,       5652
(a) 45
(b) 93
(c) 282
(d) 1131
(e) 5652

Q15.   0,        4,       18,       54,       100,       180
(a) 0
(b) 18
(c) 54
(d) 100
(e) 180












SOLUTIONS

1.D
2.C
3.B
4.A
5.E
6.C
7.E
8.B
9.C
10.C
11.C
12.D
13.A
14.E
15.C

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO/CLERK Mains Directions (1 –5): Study the following information carefully to answer the questions. In a comparative study of population of six st...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science