GK Trick

Banking Awareness for IBPS RRB

Q1. Which of the following is not true regarding Demand Draft?
(a) DD is issued by banks
(b) Bank account is necessary for being issued a Demand Draft
(c) DD cannot be dishonored
(d) All of the above are true
(e) None of the above

Q2. What is the full form of forex?
(a) Foreign Exemption
(b) Foreign Exchange
(c) Foreign Expert
(d) Foreign Expansion
(e) None of the above

Q3. Which of the following body is the regulator of Capital Market.........?
(a) Reserve Bank of India (RBI)
(b) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(c) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
(d) NABARD
(e) None of the above

Q4. What is the full form of IPO?
(a) Initial Private Offering
(b) Initial Partnership Offering
(c) Initial Public Offering
(d) Interest Private offering
(e) None of the above

Q5. Stock Exchanges generally work in -
(a) Primary Market
(b) Secondary Market
(c) Money Market
(d) Financial Market
(e) None of the above

Q6. Which of the following is not a function of the RBI?
(a) Maintaining Forex
(b) Deciding Bank Rate, CRR and SLR from time to time
(c) Opening Savings Accounts for general public
(d) Prescribing the Capital Adequancy Ratio
(e) Currency Management

Q7. The names of which of the following rates/ratios cannot be seen in financial newspapers?
(a) Bank Rate
(b) Repo Rate
(c) Statutory Liquidity Ratio
(d) Cash Reserve Ratio
(e) Pulse Rate

Q8. Ten-rupee notes contain the signature of................?
(a) Finance Secretary, GOI
(b) Chairman, State Bank of India
(c) Governor, Reserve Bank of India
(d) Finance Minister, GOI
(e) Prime Minister

Q9. Banking and financial services all over the world are regulated usually by the Monetary Authority of the land. Who controls this function in India?
(a) Ministry of Finance
(b) SEBI
(c) RBI
(d) IRDA
(e) FEDAI

Q10. For which of the following reasons RBI has decided to undertake mid-quarter policy reviews?
(1) To re-align its policies
(2) To take steps and ensure smooth flow of credit
(3) To provide guidance to the economy
(a) Only (1)
(b) Only (2)
(c) Only (3)
(d) All (1), (2) & (3)
(e) None of the above

Q11. As per the reports, the collection of direct taxes has gone up by about 19% in last few months. Which of the following agencies releases the figures about tax collection?
(a) Central Statistical organisation
(b) Reserve Bank of India
(c) Department of Income Tax
(d) Central Board of Direct Taxes
(e) None of the above

Q12. As we know commercial banks accept deposits from the public. What do banks do with this money?
(a) This is a type of credit creation. Bank gives this on loan
(b) This is an income for the bank
(c) Banks give this money directly to the govt for developmental projects
(d) This money is deposited with the RBI who in turn gives some interest on it banks
(e) None of the above

Q13. Which of the following in NOT a type of cheque issued by an individual?
(a) Bearer cheque
(b) Order cheque
(c) Crossed cheque
(d) Savings cheque
(e) None of the above

Q14. Which of the following terms is used in banking?
(a) Vacuum
(b) Power
(c) Density
(d) Credit Card
(e) None of the above

Q15. “Sensitive Index” of Bombay Stock Exchange is called ……………?
(a) Forex
(b) MAX
(c) LIBOR
(d) Sensex
(e) None of the above












Solutions

1.B
2.B
3.B
4.C
5.B
6.C
7.E
8.C
9.C
10.D
11.D
12.A
13.D
14.D
15.D







5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS RRB Q1. Which of the following is not true regarding Demand Draft? (a) DD is issued by banks (b) Bank account is necessary for being issued a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science