GK Trick

Banking Awareness for IBPS Clerical and PO Exams

1. Section 9 of the Banking Regulation Act prohibits the banking Companies from holding any immovable property except for its own use for a period of not more property. The RBI may extend this period for a further period of ______:
a) 2 years
b) 4 years
c) 5 years
d) 6 years
e) None of the above

2. Which of the following stock exchange is derecognized by SEBI on 19.11.2014 on the allegations of serious irregularities in its functioning?
a) Bombay Stock Exchange
b) Delhi Stock Exchange
c) Calcutta Stock Exchange
d) Bangalore Stock Exchange
e) None of the above

3. Which of the following is not a function of General Insurance?
a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) Medical Insurance

4. Liability- side of the balance-sheet comprises:
a) Capital and reserve
b) Long-term liabilities
c) Current liabilities
d) All of the above
e) None of the above

5. Minimum cash reserves fixed by law constitute ___
a) A percentage of aggregate deposits of the bank
b) A percentage of aggregate loans and advances of the bank
c) A percentage of capital & reserves of the bank
d) All of the above
e) None of these

6. Which of the following organizations/ agencies has sought an emergency fund of Rs.1000 crore from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?
a) Regional Rural & Cooperative Banks
b) RBI
c) Micro Finance Institutions
d) NABARD
e) None of the above

7. Which of the following types of accounts are known as "Demat Accounts"?
a) Zero Balance Accounts
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No
other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility
e) None of the above

8. Mortgage is a:
a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

9. ___ assumed charge as the Minister of State for Micro, Small & Medium Enterprises (MSME) on 11th November 2014.
a) Gopal Singh
b) Veerabhadra Singh
c) Manoj Tiwari
d) Giriraj Singh
e) Raju Bhai Gandhi

10. Identify the well known person related to Banking field in India from the following?
a) Mrs. Meira Kumar
b) Mrs. Kiran Shaw
c) Mr. Arun Jaitley
d) Dr. D subbarao
e) All of the above









Solutions

1.C
2.B
3.E
4.D
5.A
6.D
7.C
8.B
9.D
10.D






5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS Clerical and PO Exams 1. Section 9 of the Banking Regulation Act prohibits the banking Companies from holding any immovable property except for its own use for a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science