GK Trick

Banking Awareness for IBPS RRB

Q1. We have read in the newspapers that the Government of India has signed a DTAA to broaden the scope of article of exchange of information to include exchange of banking information. What does DTAA stand for?
(a) Double taxation article agreement
(b) Double taxation avoidance agreement
(c) Double taxation avoidance arrangements
(d) Dual tax agreement arrangement
(e) None of the above

Q2. Which of the statements mentioned below is/are correct?
1. T-bills are issued by the Government of India on behalf of the RBI
2. T-bills are short-term money market instruments
3. T-bills cannot be purchased by a resident of India
(a) All are correct      
(b) 2 & 3 are correct
(c) Only 2 is correct
(d) Only 3 is correct
(e) None of the above

Q3. What purpose does the MICR number, which is present on a cheque, serve?
(a) It is used to identify the genuineness of the cheque
(b) It is used to identify the bank branch
(c) It is nothing but a type of cheque number
(d) Both (a) and (b)
(e) None of the above

Q4. In TRIPS, what does ‘I’ stand for?
(a) Intellectual  
(b) Information  
(c) Indian    
(d) Infra
(e) International

Q5. Insurance companies use the bank sales channels to sell their products. Which of the following terms describes this selling process?
(a) Scheduled banking    
(b) Scheduled Insurance
(c) Bankinsuring              
(d) Bancassurance
(e) None of the above

Q6. Which of the following acts is useful in controlling HAWALA transactions?
(a) FEMA Act  
(b) RBI Act  
(c) DICGC Act  
(d) Banking Regulation Act
(e) None of the above

Q7. What does the term SME stand for?
(a) Small and Micro Enterprises    
(b) Small and Medium Enterprises
(c) State and Medium Economy  
(d) Small and Medium Economy
(e) None of the above

Q8. CAMELS’ is a type of Bank Rating System. In CAMELS, what does ‘C’ stand for?
(a) Currency              
(b) Compensation
(c) Capital Adequacy  
(d) Capitalisation
(e) None of the above

Q9. In banking parlance, ‘NPA’ stands for?
(a) Non Performing Asset  
(b) Net Producing Asset
(c) Net Performing Asset  
(d) Not Promoting Asset
(e) None of the above

Q10. LAF is an indirect instrument of monetary policy, which is used by RBI to regulate the liquidity in banking system. ‘LAF’ stands for-
(a) Liquidity Adjustment Facility
(b) Liquidity Account Facility
(c) Liquidity Allotment Facility    
(d) Long Adjustment Feature
(e) None of the above

Q11. Often, we read in the newspapers that several Indian companies are taking the FCCB route to raise capital. What does the term FCCB stand for?
(a) Foreign Currency Convertible Bond  
(b) Foreign Convertible Credit Bond
(c) Financial Consortium and Credit Bureau
(d) Future Credit and Currency Bureau
(e) None of the above

Q12.  _____________ are NOT a part of the Scheduled Banking structure in India.
(a) Money lenders          
(b) Public sector banks
(c) Private sector banks
(d) Regional rural banks
(e) None of the above













Solutions

1.B
2.C
3.D
4.A
5.D
6.A
7.B
8.C
9.A
10.A
11.A
12.A





5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS RRB Q1. We have read in the newspapers that the Government of India has signed a DTAA to broaden the scope of article of exchange of informatio...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science