GK Trick

Questions on Economics for Bank Exams

1.India changed over to the decimal system of coinage in ?                                                  
A.April 1995
B.April 1957
C.April 1958
D.April 1959

2.The association of the rupee with pound sterling as the intervention currency was broken in ?
A.1990
B.1991
C.1992
D.1993

3.Gross domestic capital formation is defined as ?                                                
A.flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
B.expenditure incurred on physical assets only
C.production exceeding demand
D.net addition to stock after depreciation

4.If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to?
A.increase it
B.decrease it
C.no impact
D.None of the above

5.The currency convertibility concept in its original form originated in?
A.Wells Agreement
B.Bretton Woods Agreement
C.Taylors Agreement
D.None of the above

6.States earn maximum revenue through?
A.land revenue
B.custom revenue
C.commercial taxes
D.excise duties on intoxicants

7.Excise duty is a tax levied on the?
A.import of goods
B.export of goods
C.production of goods
D.sale of goods

8.Deficit financing means that the government borrows money from the?
A.RBI
B.local bodies
C.big businessmen
D.IMF

9.Revenue of the state governments are raised from the following sources, except?
A.entertainment tax
B.expenditure tax
C.agricultural income tax
D.land revenue

10.The co-operative credit societies have a?
A.two-tier structure
B.three-tier structure
C.four-tier structure
D.five-tier structure









Solutions

1.B
2.C
3.D
4.A
5.B
6.C
7.C
8.A
9.C
10.B






5 Banking and SSC : Questions on Economics for Bank Exams 1.India changed over to the decimal system of coinage in ?                                                   A.April 1995 B.April 1957 C...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science