GK Trick

Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018

Q1. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament. It has defeated the U-17 team of ___________.
(a) China
(b) Japan
(c) Hong Kong
(d) Myanmar
(e) Bangladesh

Q2. Name the cueist who has recently won Asian Billiards Championships title 2018 in Yangon, Myanmar. 
(a) B Bhaskar
(b) Geet Sethi
(c) Anuja Thakur
(d) Pankaj Advani
(e) Chitra Magimairaj

Q3. The Government of India has decided to nominate _____________ as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO.
(a) Dr. R S Kamath
(b) Prof. J S Rajput
(c) Dr. Prasoon Pandey
(d) Prof. Kamal Narowala
(e) Prof. S N Tiwari

Q4. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20. The fund allocated for this is ______________.
(a) 1,000 crore rupee
(b) 1,500 crore rupee
(c) 2,000 crore rupee
(d) 2,500 crore rupee
(e) 3,500 crore rupee

Q5. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his visit, he laid the foundation stone of how many projects of the National Highway Authority of India?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

Q6. SACF, a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years. SACF Stands for _______________.
(a) South Asian Cinematography Foundation
(b) Southern Atlantic Cinema Foundation
(c) South Atlantic Cinematography Foundation
(d) South Asian Cinema Foundation
(e) Southern Atlantic Cine-Music Foundation

Q7. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. Name the state that has the maximum number of Beggars as per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Jharkhand
(e) Chhattisgarh

Q8. The world’s biggest cruise-liner named ________________ has recently left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean.
(a) The Giant of the Sea
(b) Symphony of the Seas
(c) The Harmony of the Seas
(d) The Sea Ranger
(e) None of the given options is true

Q9. Name the Formula 1 Driver who won a dramatic Australian Grand Prix 2018.
(a) Lewis Hamilton
(b) Kimi Raikkonen
(c) Nico Rosberg
(d) Sebastian Vettel
(e) Valtteri Bottas

Q10. In which of the following event, India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala has recently won a gold medal at the ISSF Junior World Cup?
(a) 25m Rapid Fire Pistol Event
(b) 10m Air Rifle Event
(c) Double Trap Event
(d) 50m Rifle 3 Positions Event
(e) 50m Pistol Event

Q11. Name the SFB that has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK).
(a) Ujjivan Small Finance Bank
(b) Jana Small Finance Bank
(c) Equitas Small Finance Bank
(d) AU Small Finance Bank
(e) ESAF Small Finance Bank

Q12. India has overtaken which of the following country to become the fourth largest automobile market in the world, according to the latest global data?
(a) Russia
(b) China
(c) France
(d) Japan
(e) Germany

Q13. Name one of the oldest cities of India that has recently gone 'wireless'.
(a) Varanasi
(b) Allahabad
(c) Ujjain
(d) Patna
(e) Pushkar

Q14. Name the country that has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017.
(a) Russia
(b) France
(c) Japan
(d) India
(e) Germany

Q15. The Headquarter of Equitas Small Finance Bank is in ____________.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Mumbai













SOLUTIONS

1.C
2.D
3.B
4.A
5.A
6.D
7.C
8.B
9.D
10.A
11.C
12.E
13.A
14.D
15.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 Q1. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament. It has defeated the U-17...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science