GK Trick

Banking Awareness for Indian Bank PGDBF

Q1. Where is headquarter of Federal Bank?
(a) Kochi
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) None of the given options is true

Q2. Which private sector bank was earlier known as UTI Bank?
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Yes Bank
(e) None of the given options is true

Q3. The rural co-operatives are further divided into short-term and long-term structures. The short-term cooperative banks are tiered operating in different states. These are........?
(a) State Co-operative Banks
(b) District Central Co-operative Banks
(c) Primary Agricultural Credit Societies
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q4. Co-operative banks are registered with...?
(a) Reserve Bank of India (RBI)
(b) Union Government
(c) Registrar of Cooperative Societies (RCS)
(d) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(e) None of the given options is true

Q5. Apna Sahakari Bank Ltd is located in-
(a) Bhopal, Madhya Pradesh
(b) Kolkata, West Bengal
(c) Lucknow, Uttar Pradesh
(d) Mumbai, Maharashtra
(e) None of the given options is true

Q6. As per the guidelines issued by the RBI, banks are preparing for a service which will allow customers to withdraw upto Rs.1,000 using their debit cards from notified shoes/stores all over the country. All such shops/stores will have ‘POS’ terminals for the same. What is full form of the ‘POS’?
(a) Payment on Sale
(b) Power of Sale
(c) Point of Sale
(d) Payment Order Service
(e) None of the given options is true

Q7. Which of the following is considered as the financial capital of India?
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Ahmedabad
(d) Mumbai
(e) None of the given options is true

Q8. One of the major emphasis of Basel II is that banks should have?
(a) Adequate Capital Adequacy Ratio
(b) Only few braches in urban centers
(c) More and more branches in rural areas
(d) Core banking mode of operation
(e) None of the given options is true

Q9. MUDRA Bank as a wholly owned subsidiary of which institutions?
(a) Non-Banking Financial Companies (NBFCs)
(b) Commercial Banks
(c) Micro Finance Institutions (MFIs)
(d) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(e) None of the given options is true

Q10. What amount of corpus is allocated to set up MUDRA Bank?
(a) Rs. 20,000 crore
(b) Rs. 25,000 crore
(c) Rs. 3,000 crore
(d) Rs. 3,500 crore
(e) None of the given options is true

Q11. ‘Closed Economy’ is that economy in which............?
(a) Neither export nor import takes place
(b) Deficit financing takes place
(c) Only export takes place
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q12. The SDR was created by the IMF in ____________ as a supplementary international reserve asset, in the context of the Bretton Woods fixed exchange rate system.
(a) 1945
(b) 1969
(c) 1980
(d) 1991
(e) None of the given options is true

Q13. The headquarters of SIDBI is in-
(a) Lucknow
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) None of the given options is true

Q14. LIC of India was established in-
(a) 1897
(b) 1956
(c) 1970
(d) 1965
(e) 1949

Q15. What is ‘Hawala market’?
(a) Illegal market for exchanging rupees and foreign currencies
(b) Full details of a subject
(c) Illegal trading of shares
(d) Tax evasion
(e) None of the given options is true














Solutions

1.A
2.A
3.D
4.A
5.D
6.C
7.D
8.A
9.D
10.A
11.A
12.B
13.A
14.B
15.A







5 Banking and SSC : Banking Awareness for Indian Bank PGDBF Q1. Where is headquarter of Federal Bank? (a) Kochi (b) Mumbai (c) New Delhi (d) Bengaluru (e) None of the given options is true Q2....

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science