GK Trick

Banking Awareness for SBI PO 2017

Q1. NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on-
(a) 12th July 1982
(b) 01st January 1949
(c) 19th July 1980
(d) 15th April 1969
(e) 05th November 1982

Q2. The mission of NABARD is to Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. What is the meaning of "R" IN NABARD?
(a) Regional
(b) Rural
(c) Reconstruction
(d) Revised
(e) Remittance

Q3. SAT is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) Act, 1992. SAT stands for-
(a) Securities Appellate Tribunal
(b) Securities Appellate Treaty
(c) Securities Association Tribunal
(d) Saving Appellate Tribunal
(e) None of the given options is true

Q4. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on-
(a)  12th April 1999
(b)  12th April 1992
(c)  12th April 1949
(d)  12th April 1990
(e)  12th April 1995

Q5. NABARD was set up with an initial capital of-
(a) Rs 200 crore
(b) Rs 1500 crore
(c) Rs 500 crore
(d) Rs 100 crore
(e) Rs 1000 crore

Q6. Which organisation holding the highest/maximum share in NABARD as on 31st March 2015?
(a) Finance Ministry
(b) Government of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Securities and Exchange Board of India
(e) None of the given options is true

Q7. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Upendra Kumar Sinha
(b) Kshatrapati Shivaji
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Shaktikanta Das
(e) Urjit Patel

Q8. NABARD's affairs are governed by a Board of Directors. The Board of Directors is appointed by the Government of India in consonance with NABARD Act. Who is the present Chairman of NABARD?
(a) Arvind Subramanian
(b) Rana Kapoor
(c) Arundhati Bhattacharya
(d) Raghuram Rajan
(e) Harsh Kumar Bhanwala

Q9. Name the organisation, which mission is to promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) SIDBI
(d) NABARD
(e) FICCI

Q10. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
(a) V K Malhotra
(b) C Rangarajan
(c) B Sivaraman
(d) Hilton Young
(e) None of the given options is true

Q11. The Government of India, the concerned State Government and the bank, which had sponsored the RRB contributed to the share capital of RRBs in the proportion of ________________ respectively.
(a) 50%, 15% and 35%
(b) 50%, 35% and 15%
(c) 35%, 50% and 35%
(d) 15%, 50% and 35%
(e) None of the given options is true

Q12. Regional Rural Banks (RRBs) were established in 1975 under the provisions of the Ordinance promulgated on the 26th September 1975 and followed by which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) RRBs Act, 1976
(c) RBI Act, 1935
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

Q13. FICCI is the largest and oldest apex business organisation in India. (FICCI) was established in-
(a) 1913
(b) 1919
(c) 1927
(d) 1935
(e) 1949

Q14. FICCI history is closely interwoven with India's struggle for independence, its industrialisation, and its emergence as one of the most rapidly growing global economies. What is the meaning of "F" in FICCI?
(a) Follower
(b) Federal
(c) Financial
(d) Federation
(e) None of the given options is true

Q15. In which of the following cities, The Head Office of FICCI is located?
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Mumbai
(e) New Delhi









Solutions

1.E
2.B
3.A
4.B
5.D
6.B
7.A
8.E
9.D
10.C
11.A
12.B
13.C
14.D
15.E






5 Banking and SSC : Banking Awareness for SBI PO 2017 Q1. NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on- (a) 12th July 1982 (b) 01st Janua...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science