GK Trick

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Q1. Name the newly appointed Prime Minister of Nepal.
(a) K.P. Sharma Oli
(b) Sher Bahadur Deuba
(c) Sushil Koirala
(d) Pushpa Kamal Dahal
(e) Khil Raj Regmi

Q2. Name the tennis player who has recently won the Rotterdam Open 2018.
(a) Roger Federer
(b) P. H. Herbert
(c) Andy Murray
(d) Rafael Nadal
(e) Novak Djokovic


Q3. Name the country that will host 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit in June 2018.
(a) Germany
(b) China
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) Singapore

Q4. The space agency Roskosmos has successfully launched Progress MS-08, an unmanned cargo spacecraft for the International Space Station (ISS). Roskomos is the Space agency of ____________.
(a) Germany
(b) Rome
(c) Russia
(d) China
(e) France

Q5. NSDP links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. NSDP stands for-
(a) National Summary District Page
(b) National Summary Development Page
(c) National Summary Department Page
(d) National Summary Division Page
(e) National Summary Data Page

Q6. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

Q7. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

Q8. Name the country with which India has signed an Agreement for the Avoidance of Double Taxation (DTAA) and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to taxes on income in February 2018.
(a) Russia
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) Saudi Arabia
(e) Iraq

Q9. Tehran is the Capital of _____________.
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) UAE
(d) Iran
(e) Azerbaijan

Q10. Hassan Rouhani is the present President of ___________.
(a) Azerbaijan
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Uzbekistan
(e) Kazakhstan

Q11. Lok Sabha Speaker, Sumitra Mahajan has recently inaugurated the 6th India region Commonwealth Parliamentary Association conference in ______________.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Patna
(e) Lucknow

Q12. The World Health Organization is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on which of the following year?
(a) 1948
(b) 1945
(c) 1992
(d) 1913
(e) 1956

Q13. Mithila painting (also known as Madhubani painting) is practiced in the Mithila state of?
(a) Jharkhand
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Odisha
(e) Bihar

Q14. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is an independent financial institution aimed to aid the growth and development of micro, small and medium-scale enterprises. Where is the headquarter of SIDBI?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Lucknow
(d) Kolkata
(e) Chennai

Q15. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. The Total budgetary allocation is of _____________.
(a) Rs 5.45 lakh crore
(b) Rs 4.28 lakh crore
(c) Rs 6.32 lakh crore
(d) Rs 5.42 lakh crore
(e) Rs 6.48 lakh crore












SOLUTIONS

1.A
2.A
3.B
4.C
5.E
6.C
7.D
8.B
9.D
10.C
11.D
12.A
13.E
14.C
15.B


5 Banking and SSC : General Awareness Questions for SBI Clerk 2018 Q1. Name the newly appointed Prime Minister of Nepal. (a) K.P. Sharma Oli (b) Sher Bahadur Deuba (c) Sushil Koirala (d) Pushpa Kam...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science