GK Trick

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

 Q1. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and ____________ for cooperation on Youth matters.
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) Croatia
(d) Tunisia
(e) Switzerland

Q2. The Hindustan Aeronautics Limited has developed the first of its kind flight of ________ with indigenous Real Time Operating System (RTOS).
(a) Dhruva
(b) Hawk-i
(c) Nagarjuna
(d) Eagle-i
(e) Naag-i

Q3. John Mahoney passed away after brief illness in Chicago at the age of 77. He was famous ___________.
(a) Film Director
(b) Stand Up Comedian
(c) Actor
(d) Singer
(e) Politician

Q4. Who is the present chairman of Bengaluru-Headquartered Hindustan Aeronautics Limited?
(a) S Christopher
(b) V K Sharma
(c) M K Sarna
(d) T Suvarna Raju
(e) Vibhuti Narayan

Q5. An account for which a bank acts as an uninterested third party is termed as?
(a) Savings Account
(b) Current Account
(c) Reserve Account
(d) Escrow Account
(e) Fixed Account

Q6. A signed undertaking from one party containing a promise to pay a stated sum to a specified person or a company is known as ________
(a) Power of Attorney
(b) Promissory Note
(c) Purchasing Power Parity
(d) Plastic Notes
(e) None of the given options is true

Q7. Which of the following is defined as the difference between current assets and current liabilities?
(a) Venture Capital
(b) Working Capital
(c) Equitable Mortgage
(d) Loss Assets
(e) Profit and Loss Account

Q8. The First edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in ___________ in 2010.
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Dhaka
(d) Colombo
(e) Thimpu

Q9. Hamilton is the capital city of ____________.
(a) Kenya
(b) Nigeria
(c) Bermuda
(d) West Indies
(e) Portugal

Q10. The first Khelo India School Games concluded recently in New Delhi. Which among the following state has topped the list?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) New Delhi
(d) Uttar Pradesh
(e) Karnataka

Q11. Name the newly appointed Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) credit card issuer SBI Card.
(a) Rajneesh Kumar
(b) Parvinder Singh
(c) Vijay Jasuja
(d) Nikhil Juneja
(e) Hardayal Prasad

Q12. In which Indian state is the Sultanpur National Park located?
(a) Uttarakhand
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Uttar Pradesh 

Q13. What is the capital of the Indian union territory of Dadra and Nagar Haveli? 
(a) Kavaratti
(b) Silvassa
(c) Puducherry
(d) Port Blair
(e) None of the given options is true

Q14. Near which city is the Kakrapar Nuclear Power Station located?
(a) Kota (Rajasthan)
(b) Karwar (Karnataka)
(c) Surat (Gujarat)
(d) Mumbai (Maharashtra)
(e) Kolkata (West Bengal)

Q15. Name the lender that has recently launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called 'MOGO', as part of its branding initiatives.
(a) SBI
(b) Karur Vyasya Bank
(c) Kotak Mahendra Bank
(d) IndusInd Bank
(e) Karnataka Bank











solutions

1.D
2.B
3.C
4.D
5.D
6.B
7.B
8.B
9.C
10.B
11.E
12.B
13.B
14.C
15.D
5 Banking and SSC : General Awareness Questions for SBI Clerk 2018   Q1. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and ____________ for cooperation on Youth matters. (a) Iceland ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science