GK Trick

Reading comprehension For SBI Clerk Prelims 2018

Directions (1- 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

DONALD TRUMP is hardly the first American president to slap unilateral tariffs on imports. Every inhabitant of the Oval Office since Jimmy Carter has imposed some kind of protectionist curbs on trade, often on steel. Nor will Mr.Trump’s vow to put 25% tariffs on steel and 10% on aluminium by themselves wreck the economy: they account for 2% of last year’s $2.4trn of goods imports, or 0.2% of GDP. If this were the extent of Mr Trump’s protectionism, it would simply be an act of senseless self-harm. In fact, it is a potential disaster—both for America and for the world economy. As yet it is unclear exactly what Mr.Trump will do. But the omens are bad. Unlike his predecessors, Mr.Trump is a long-standing skeptic of free trade. He has sneered at the  multilateral trading system, which he sees as a bad deal for America. His administration is chaotic, and Gary Cohn’s ominous decision on March 6th to resign as the president’s chief economic adviser deprives the White House of a rare free-trader, signaling that it has fallen into protectionist hands. Not since its inception at the end of the second world war has the global trading system faced such danger.

Rough trade- This danger has several dimensions. One is the risk of tit-for-tat escalation. After the EU said it would retaliate with sanctions on American goods, including bourbon and Harley-Davidson motorbikes, Mr.Trump threatened exports of European cars. The second danger springs from Mr Trump’s rationale. The tariffs are based on a little-used law that lets a president protect industry on grounds of national security. That excuse is self-evidently spurious. Most of America’s imports of steel come from Canada, the European Union, Mexico and South Korea, America’s allies. Canada and Mexico look set to be temporarily excluded— but only because Mr.Trump wants leverage in his renegotiation of the North American Free-Trade Agreement,
which has nothing to do with national security. Mr.Trump is
setting a precedent that other countries are sure to exploit to
protect their own producers, just as spuriously.
     
It is not clear whether other countries can respond legally when national security is invoked in this way. This puts the World Trade Organization (WTO) into a rat trap. Either Mr.Trump will provoke a free-for-all of recrimination and retaliation that the WTO’s courts cannot adjudicate, or the courts will second-guess America’s national-security needs, in which case Mr.Trump may storm out of the organization altogether.


Q1. What is seen by Mr.Trump as the bad deal for America?
(a) Mr.Trump’s vow to put 25% tariffs on steel and 10% on aluminium.
(b) The extent of Mr Trump’s protectionism.
(c) Mr.Trump has sneered at the  multilateral trading system.
(d) Mr.Trump’s chaotic administration
(e) Mr.Trump as a first president to slap unilateral tariffs on imports.


Q2. Tariffs on steel and aluminium account for how many percent?
(a) 25% on both steel and aluminium
(b) 10% on both steel and aluminium
(c) 25% on steel and 10% on aluminium
(d) 0.2% on steel and 2% on aluminium
(e) none of the above


Q3. What signal did it give when Gary Cohn’s decided to resign?
(a) that a global trading system has faced a bigger danger.
(b) that the administration has fallen into protectionist hands.
(c) that the administration is chaotic.
(d) that Mr.Trump is a long sceptic for free trade.
(e) none of the above


Q4. What are the risks/dangers faced by global trading system
after the second  world war?
(a) tit-for-tat escalation.
(b) springs from Mr Trump’s rationale.
(c) that president protects industry on the grounds of national security.
(d) tit-for-tat escalation and the springs from Mr.trump’s rationale.


Q5. Most of the America’s imports of steel come from...?
(a) Canada and the European Union
(b) Canada and Mexico
(c) The European Union and America’s allies
(d) South Korea, Canada, Mexico, the European Union and America’s allies


Q6. Choose the word which is MOST SMILAR to the word given in passage.
WRECK
(a) ruin
(b) build
(c) construct
(d) make
(e) produce


Q7. Choose the word which is OPPOSITE to the word given in passage.
RETALIATE
(a) praise
(b) recommend
(c) repay
(d) requisite
(e) affront


Q8. Choose the word which is OPPOSITE to the word given in passage.
ADJUDICATE
(a) arbitrate
(b) settle
(c) judge
(d) hedge
(e) appoint


Q9. Which of the following statement is incorrect?
(a) Mr.Trump wants leverage in his renegotiation of the North American Free-Trade Agreement, which has nothing to do with national security.
(b) Mr.Trump is setting a precedent that other countries are sure to exploit to protect their own producers.
(c) The tariffs are based on a little-used law that lets a president protect industry on grounds of national security. That excuse is self-evidently spurious.
(d) Both (a)&(e)
(e) Mr.Trump’s  will vow to put 25% tariffs on steel and 10% on aluminium by themselves wreck the economy.


Q10. What is the theme of the passage?
(a)  laudatory
(b)  sarcastic
(c)  critical
(d)  cynical
(e)  analytical












SOLUTIONS

1.C
2.E
3.B
4.D
5.D
6.A
7.A
8.D
9.E
10.E

5 Banking and SSC : Reading comprehension For SBI Clerk Prelims 2018 Directions (1- 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science