GK Trick

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Q1. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) South Korea

Q2. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
(a) Rs 435.34 crore
(b) Rs 339.65 crore
(c) Rs 534.45 crore
(d) Rs 234.43 crore
(e) Rs 643.56 crore

Q3. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which of the following city?
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Chandigarh

Q4. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
(a) Rs30,000 crore
(b) Rs34,000 crore
(c) Rs48,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs20,000 crore

Q5. MTSS stands for-
(a) Money Transfer Service Send
(b) Money Transfer Service Scheme
(c) Money Transfer Service Solutions
(d) Money Transfer System Scheme
(e) Money Transaction Service Scheme

Q6. What is the full form of AEPS?
(a) AADHAR Enabled Payment Service
(b) AADHAR Enabled Payment Scheme
(c) AADHAR Enabled Payment System
(d) AADHAR Enabled Payment Solution
(e) AADHAR Enabled Product System

Q7. Nepal Remittance Scheme is a cross-border one-way remittance facility scheme for remittance from India to Nepal, enabled under the NEFT Scheme. A remitter can transfer funds up to Indian Rupees ______ (maximum permissible amount) from any of the NEFT-enabled branches in India.
(a) Rs 2,00,000
(b) Rs 1,00,000
(c) Rs 1,50,000
(d) Rs 50,000
(e) Rs 2,50,000

Q8. The Union Government has issued orders setting up the ‘NITI Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by _______________.
(a) Vice-Chairman of NITI Aayog Mr. Rajiv Kumar
(b) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(c) Minister of Development of Northeastern Region Dr. Jitendra Singh
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)

Q9. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organization (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to ___________ for 2017-18.
(a) 9.75%
(b) 7.65%
(c) 8.55%
(d) 8.68%
(e) 9.35%

Q10. India successfully conducted a night trial of its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile. It has a strike range of _____________.
(a) 350 km
(b) 500 km
(c) 750 km
(d) 1000 km
(e) 1250 km

Q11. A three–day India International Textiles Expo (IITExpo) of India was held in ____________. 
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Colombo
(d) Dhaka
(e) New Delhi

Q12. A Scheduled Bank is one which is included in the-  
(a) II Schedule of Banking Regulation Act 
(b) II Schedule of Constitution 
(c) II Schedule of Reserve Bank of India Act 
(d) II Schedule of SBI act
(e) None of the given options is true

Q13. The Headquarters of International Atomic Energy Agency is-
(a) Geneva 
(b) Paris 
(c) Brussels
(d) Washington
(e) Vienna

Q14. The symbol of Reserve Bank of India is  
(a) The capital of Asokan Pillar 
(b) Kuber with a purse of money 
(c) Tiger before a Palm tree
(d) A dog sitting in a defensive state 
(e) None of the given options is true

Q15. ‘Capital First’ has announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company with ______________.
(a) IDBI bank
(b) Karnataka Bank
(c) Kotak Mahendra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Karur Vyasya Bank










SOLUTIONS

1.A
2.B
3.C
4.E
5.B
6.C
7.D
8.D
9.C
10.A
11.C
12.C
13.E
14.C
15.D

5 Banking and SSC : General Awareness Questions for SBI Clerk 2018 Q1. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science