GK Trick

Important General Awareness Questions for Bank Exam 2018

Q1. Highest Civilian Honour received by Kamal Haasan is _______. कमल हासन द्वारा प्राप्त सर्वोच्च नागरिक सम्मान _______ है।
 Padma Shri / पद्म श्री
 Padma Bhushan / पद्म भूषण
 Padma Vibhushan / पद्म विभूषण
 Bharat Ratna / भारत रत्न

Q2. Who is known as father of computer? कंप्यूटर के पिता के रूप में कौन जाना जाता है?
 Charles Babbage / चार्ल्स बैबेज
 Tim Berners Lee / टिक बैरनर्स - ली
 Douglas Carl Engelbart / डगलस कार्ल एन्गेल्बर्ट
 Sabeer Bhatia / सबीर भाटिया

Q3. Periyar National Park is in which mountain range? पेरियार नेशनल पार्क किस पर्वत श्रृंखला में है?
 Aravalli Range / अरावली रेंज
 Vindhya Range / विंध्य रेंज
 Eastern Ghats / पूर्वी घाट
 Western Ghats / पश्चिमी घाट

Q4. First Indian to swim across the English Channel was _______. अंग्रेजी चैनल में तैरने वाला पहला भारतीय _______ था।
 Apsara / अप्सरा
 Durga Agarwal / दुर्गा अगरवाल
 Mihir Sen / मिहिर सेन
 Arati Saha / आरती साहा

Q5. Which of these islands are located in the Arabian Sea? इनमें से कौन सा द्वीप अरब सागर में स्थित है?
 Andaman Islands / अंडमान द्वीप समूह
 Nicobar Islands / निकोबार द्वीप समूह
 Lakshadweep Islands / लक्षद्वीप द्वीप समूह
 All of the above / उपर्युक्त सभी

Q6. Ashoka converted to which religion after the Kalinga war? कलिंग युद्ध के बाद अशोक किस धर्म में परिवर्तित हो गये थे?
 Jainism / जैन धर्म
 Buddhism / बुद्ध धर्म
 Christianity / ईसाई धर्म
 Judaism / यहूदी धर्म

Q7. Who discovered X-Ray? एक्स-रे का अविष्कार किसने किया?
 Wilhelm Rontgen / विल्हेम रोंटजेन
 William Lee / विलियम ली
 X Rollswick / एक्स रोल्सविक
 I Thompson / आई. थॉम्पसन

Q8. What is the unit of the physical quantity Entropy? भौतिक मात्रा एंट्रॉपी की इकाई क्या है?
 watt per kelvin / वॉट प्रति केल्विन
 newton per kelvin / न्यूटन प्रति केल्विन
 pascal per kelvin / पास्कल प्रति केल्विन
 joule per kelvin / जूल प्रति केल्विन

Q9. Article 173 of the Indian Constitution "Qualification for membership of the State Legislature" deals with? भारतीय संविधान के अनुच्छेद 173 "राज्य विधानमंडल की सदस्यता के लिए योग्यता" किस से संबंधित है?
 the directive principles of state policy / राज्य नीति के निर्देश सिद्धांत
 the State Government / राज्य सरकार
 the Union Government / केंद्र सरकार
 the fundamental rights of the Indian Citizen / भारतीय नागरिक के मौलिक अधिकार

Q10. Who is the author of "The Guest"? "The Guest" का लेखक कौन है?
 Mohit Goyal / मोहित गोयल
 Mitali Meelan / मिताली मिलान
 Ashwini Parashar / अश्विनी पराशर
 Anand Neelakantan / आनंद नीलकांतन

Q11. Where is the headquarters of Botanical Survey of India located? भारत के बॉटनिकल सर्वेक्षण का मुख्यालय कहां स्थित है?
 Lucknow / लखनऊ
 Darjeeling / दार्जीलिंग
 Kolkata / कोलकाता
 Ootacmund / ऊटाकामंड

Q12. Which Institution is known as ‘soft loan window’ of the World Bank? किस संस्थान को विश्व बैंक की 'सॉफ्ट लोन विंडो' के रूप में जाना जाता है?
 International Finance Corporation / अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम
 International Development Association / अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ
 International Monetary Fund / अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
 Indian Development Forum / भारतीय विकास फोरम

Q13. Who is the author of the book “Two Lives”? “Two Lives” किताब का लेखक कौन है?
 Vikram Seth / विक्रम सेठ
 James Patterson / जेम्स पैटरसन
 Ved Mehta/ वेद मेहता
 Khushwant Singh / खुशवंत सिंह

Q14. Earth Day is celebrated on: पृथ्वी दिवस कब मनाया जाता है?
 April 4 / अप्रैल 4
 April 22 / अप्रैल 22
 September 17 / सितम्बर 17
 February 16 / फरवरी 16

Q15. Who is the author of “A River Sutra”? “A River Sutra” के लेखक कौन है?
 V. S. Naipaul / वी. एस. नायपॉल
 Nirad C. Choudhuri / निराद सी. चौधरीNirad C. Choudhuri / निराद सी. चौधरी
 Gita Mehta / गीता मेहता
 Vikram Seth / विक्रम सेठ










SOLUTIONS

1.B
2.A
3.D
4.D
5.C
6.B
7.A
8.D
9.B
10.B
11.C
12.B
13.A
14.B
15.C

5 Banking and SSC : Important General Awareness Questions for Bank Exam 2018 Q1. Highest Civilian Honour received by Kamal Haasan is _______. कमल हासन द्वारा प्राप्त सर्वोच्च नागरिक सम्मान _______ है।  Padma Shri / ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science