GK Trick

Quantitative Aptitude for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 2018

Q1. Shobha and Saurabh have equal amount. Shobha invested on C.I. for two years at the rate of 10% p.a. and Saurabh invested  200/3% of amount at the rate of R% p.a. on simple interest and remaining amount at the rate of 6.5% p.a. on simple interest. If interest received by both at the end of two years are equal, then find the value of ‘R’?
(a) 10%
(b) 12.5%
(c) 15%
(d) 12%
(e) 8%

Q2. Ravi sold a pen to Bina at Rs 60 profit. Bina increased its marked price by 50% and then sold it to Chitra at a discount of 25%. Profit earned by Bina is Rs 10 more than Ravi. Find cost price of pen to Ravi?
(a) 250
(b) 500
(c) 750
(d) 1000
(e) 1250

Q3.  There are candles in four corners of a room, four at midpoint of each side and one in the middle of that square room. Area of room is 19600 cm2. If side of room is 50 times of radius of each candle, then find the total base area covered by these candles if candle’s base is circular in shape?
(a) 197.12 cm2
(b) 172.48 cm2
(c) 246.4 cm2
(d) 220.76 cm2
(e) 221.76 cm2

Q4.  A jar contains mixture of liquid P and Q in the ratio 4 : 1. If 10â„“ of mixture taken out and same amount of liquid Q poured into jar the ratio becomes 2 : 3 then find how many liters of liquid P contained in jar initially ?
(a) 16 L
(b) 14 L
(c) 12 L
(d) 10 L
(e) 48 L

Q5. Eighteen persons applied for three posts in a company, in which six persons did B. Sc, four persons did M. Com and eight persons did LLB. If three persons selected, find the probability that one selected person did B. Sc and two persons did LLB?
(a) 5/68
(b) 7/34
(c) 8/67
(d) 7/68
(e) 9/68

Direction (6 – 10): What will come in the place of question (?) marks in given number series:
Q6.  784,      390,        192,          92,         ?,        14.5
(a) 39
(b) 45
(c) 48
(d) 50
(e) 41

Q7.  56,      30,        34,       57,         122,         ?
(a) 315
(b) 305
(c) 312
(d) 318
(e) 320

Q8.   4780,        3450,        2722,        2380,          2256,         ?
(a) 2224
(b) 2236
(c) 2280
(d) 2230
(e) 2270

 Q9.    67,         94,        148,        229,          337,          ?
(a) 489
(b) 472
(c) 476
(d) 498
(e) 400

Q10.   181,         262,          213,          238,          229,          ?
(a) 236
(b) 286
(c) 230
(d) 289
(e) 276










SOLUTIONS

1.B
2.B
3.E
4.A
5.B
6.E
7.A
8.D
9.B
10.C

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 2018 Q1. Shobha and Saurabh have equal amount. Shobha invested on C.I. for two years at the rate of 10% p.a. and Saurabh invested  200/3% of amo...

No comments:

Post a Comment

< >

Concept Of Science