GK Trick

English Quiz for IBPS PO Prelims

Directions(1-5): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the correct pair of words given in the options . Fill up the sentences with the correct pair of words .

Q1. Making a strong pitch for _________ regional connectivity, Prime Minister Narendra Modi said on Thursday that India was committed to working with the BIMSTEC member states in the critical sector and to ________ the menace of terrorism and drug trafficking.
(a) ameliorated; fights
(b) worsened; tackling
(c) enhanced; combating
(d) improve; fighting
(e) increased; conflicting

Q2. He stressed on the need for deeper economic __________ and collaboration among the member states for _________ development of the region.
(a) interaction; sustainable
(b) internment; faster
(c) intimation; fast
(d) intimidation; fastest
(e) integration; speedy

Q3. Pesticides have been _______ as a cause of colony collapse _______, along with mites, viruses, and fungi, or some combination.
(a) claimed; deterioration
(b) blamed; disorder
(c) found; order
(d) searched; damage
(e) alleged; chaos

Q4. Drug smuggling is something Kokila is ________ to take up once she is told of her mother’s cancer and has no other _______ to earn the Rs.15 lakh it would cost for her treatment.
(a) demanded; idea
(b) shared; method
(c) wanted; reason
(d) allowed; area
(e) forced; way

Q5. The Centre has come to the _________ of law enforcement agencies like tax department and Enforcement Directorate, which are ________ with a situation of holding confiscated currency notes beyond specified limits, by making changes in the law.
(a) ambit; showed
(b) purview; phased
(c) rescue; faced
(d) department; challenge
(e) arena; coped

Directions (6-10): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases.

Q6. Bored to death
(a) very tired
(b) very bored
(c) very much sick
(d) very loud
(e) very active

Q7. Couch potato
(a) fat person
(b) lazy person
(c) healthy person
(d) wealthy person
(e) someone who watches television very much

Q8. Go Dutch
(a) to pay for him/herself
(b) to be the richest among all
(c) to live a royal life
(d) to be very energetic
(e) to be a miser

Q9. Throw in the towel
(a) to die
(b) to run
(c) to quit
(d) to help
(e) to accept

Q10. Fender bender
(a) a small mishap
(b) a small car accident
(c) a small machinery
(d) a small mistake
(e) a small invention

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

An expert committee report on __(11)__ hip prosthetics sold by a __(12)__ of the U.S. firm Johnson & Johnson has revealed incriminating details about its negligence in __(13)__ with Indian patients. The report, commissioned by the Union Health Ministry in 2017, was published this week. Though it restricts its criticism to J&J, the report makes it __(14)__ that the Central Drugs Standard Control Organisation also failed in its __(15)__ of protecting Indian patients.

Q11.
(a) excellent
(b) wrongly
(c) upgraded
(d) faulty
(e) invalidity

Q12.
(a) subsidiary
(b) tributary
(c) subtitle
(d) partition
(e) commensurate

Q13.
(a) helping
(b) making
(c) trade
(d) conducting
(e) dealing

Q14.
(a) simple
(b) difficulty
(c) clear
(d) properly
(e) meaning

Q15.
(a) job
(b) habit
(c) exam
(d) oath
(e) condition











SOLUTIONS

1.C
2.E
3.B
4.E
5.C
6.B
7.E
8.A
9.C
10.B
11.D
12.A
13.E
14.C
15.A

5 Banking and SSC : English Quiz for IBPS PO Prelims Directions(1-5): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science