GK Trick

Banking Quiz for NABARD Grade-A Exam 2018

Q1. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets(NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act(FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

Q2. In Notice Money Market,the tenor of the transactions is from ________
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

Q3. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

Q4. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

Q5. ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) FIMMDA
(e) UIDAI

Q6. The Department of Posts, trading as India Post, is a government-operated postal system in India. The Department of Posts comes under- 
(a) Ministry of Commerce and Industry
(b) Ministry of Finance Department of Revenue
(c) Ministry of Finance & the Public Service
(d) Ministry of Communications and Information Technology
(e) Ministry of Home Affairs

Q7. The Postal Service Board is ________ of the Department of Posts.
(a) apex management body
(b) regulatory management body 
(c) financial management body  
(d) statutory authority
(e) None of the given options is true

Q8. How many members are comprises in the Postal Service Board? 
(a) four
(b) three
(c) five 
(d) two
(e) six

Q9. For providing postal services, the whole country has been divided into _______ postal circles.
(a) 21
(b) 25
(c) 23
(d) 27
(e) 29

Q10. Who is present Secretary, Department of Posts & Chairperson of Postal Services Board?
(a) Meera Handa 
(b) Ananta Narayan Nanda
(c) Usha Chandra Sekhar
(d) Achla Bhatnagar
(e) Udai Krishna

Q11. IFS is software developed by UPU to coordinate international remittance services among the partner countries. At present the service is operational with La Poste Group, France and UAE. IFS stands for-
(a) International Financial Scheme
(b) Indian Financial System 
(c) International Fund System 
(d) International Financial System
(e) International Financial Service

Q12. IFS Money Order service is India Post’s own service. What is the feature of IFS Money Order?
(a) Remittances can be received at any of the 17,500 post offices on eMO network.
(b) The Payee receives the full amount in Indian Rupees.
(c) Maximum of 30 transactions per person per year.
(d) Remittances up to INR 50,000 can be received in cash.
(e) All of the above are features of IFS Money Order services

Q13. Department of Post's (DOP) MMT is a service that enables instant money transfer from one place to another place using mobile, through Indian post offices. What is the meaning of "T" in MMT? 
(a) Trust
(b) Transfer
(c) Timely
(d) Transaction
(e) Truncated

Q14. ______________ is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India by India Post. 
(a) EMO network
(b) International Financial System
(c) Money Transfer Service Scheme
(d) National Electronic Funds Transfer
(e) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Q15. As a result of the collaboration of the Department of Posts, Government of India with the Western Union Financial Services, a state of the art International Money transfer Service is now available through the Post Offices in India, which enables instantaneous remittance of money from around ____________ countries and territories to India. 
(a) 195 countries
(b) 415 countries
(c) 115 countries
(d) 135 countries
(e) 295 countries













SOLUTIONS

1.D
2.B
3.C
4.D
5.D
6.D
7.A
8.E
9.C
10.B
11.D
12.E
13.B
14.C
15.A

5 Banking and SSC : Banking Quiz for NABARD Grade-A Exam 2018 Q1. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets(NPA)? (a) Banking Regulation Act 1949 (b) Foreign Exchange Manag...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science