GK Trick

Banking Quiz for NABARD Grade-A Exam 2018

Q1. FM has announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to ______________ against estimated expenditure of Rs.4.94 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs. 5.97 lakh crore
(b) Rs. 8.42 lakh crore
(c) Rs. 9.38 lakh crore
(d) Rs. 10.15 lakh crore
(e) Rs. 17.22 lakh crore


Q2. How much amount has been pegged of the Railways Capital Expenditure for the year 2018-19?
(a) Rs. 2,57,123 crore
(b) Rs. 1,48,528 crore
(c) Rs. 4,62,231 crore
(d) Rs. 6,72,732 crore
(e) Rs. 8,32,645 crore


Q3. Under the Regional connectivity scheme of UDAN initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected. UDAN stands for-
(a) Utho Desh ka Aam Nagrik
(b) Ude Dono ka Aam Nagrik
(c) Ude Desh ka Aam Nagrik
(d) Ude Desh ka Aam Nation
(e) Ude Desh ka Agency Nagrik


Q4. The Budget 2018-19 has proposed to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative. What is the name of that initiative?
(a) NAYA Nirman
(b) NATION Nirman
(c) NAVAL Nirman
(d) NABH Nirman
(e) NOTA Nirman


Q5. Government will establish a unified authority for regulating all financial services in IFSCs in India. What is the meaning of "S" in IFSCs?
(a) Selling
(b) Solutions
(c) Scheme
(d) System
(e) Service


Q6. By how much Industries Growth has been seen at (in Economic Survey 2017-18)- 
(a) 4.4 per cent
(b) 4.1 per cent
(c) 4.6 per cent
(d) 4.9 per cent
(e) 4.3 per cent


Q7. What is the meaning of GVA?
(a) Gross Van Added
(b) Gross Value Added
(c) General Value Added
(d) Gross Value Agency
(e) Gross Value Adjust


Q8.  It was pointed out that the ROSL has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 per cent but not of others. What is the meaning of "L" in ROSL?
(a) Least
(b) Level
(c) Levies
(d) Labour
(e) Lease


Q9. According to Economic Survey 2017-18, which states has the greatest number of GST registrants?
(a) Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(b) Telangana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(c) Maharashtra, Uttar Pradesh, West Bengal and Gujarat
(d) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(e) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Haryana


Q10. India‘s internal trade in goods and services (excludes non-GST goods and services) is actually even higher and is about ____________ of GDP.
(a) 20%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%
(e) 60%


Q11. What is the name of the free LPG connection scheme expanded to eight crore households, as announced in the Budget Session?
(a) Roshani Mission
(b) PMGKY
(c) Ujjwala Yojana
(d) APY
(e) Smoke Exit


Q12. According to the government, how many toilets are targeted to be build under Swacch Bharat Scheme in the next fiscal 2018-19?                  
(a) 2 crore
(b) 5 crore
(c) 8 crore
(d) 11 crore
(e) 20 crore


Q13. Name the scheme that government is proposing to launch for solid waste management in the Union Budget 2018-19?
(a) GOBAR-NASH
(b) GOBAR-OUT
(c) GOBAR-VINASH
(d) GOBAR-BOND
(e) GOBAR-DHAN


Q14. How much amount has been allocated for the National Livelihood Mission in Union Budget 2018-19?
(a) Rs 11,300 crore
(b) Rs 5,750 crore
(c) Rs 3,000 crore
(d) Rs 10,000 crore
(e) Rs 17,100 crore


Q15. The government has allocated _________________ crore to health and family welfare in the Union Budget 2018-19, an 11.5 per cent rise over the Rs 47,353 crore allocated last fiscal.
(a) Rs 28,800 crore
(b) Rs 37,400 crore
(c) Rs 43,600 crore
(d) Rs 52,800 crore
(e) Rs 17,100 crore










 SOLUTIONS

1.A
2.B
3.C
4.D
5.E
6.A
7.B
8.C
9.D
10.E
11.C
12.A
13.E
14.B
15.D
5 Banking and SSC : Banking Quiz for NABARD Grade-A Exam 2018 Q1. FM has announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to ______________ against estimated expenditure of Rs.4...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science