GK Trick

Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018

Q1. Name the Indian/Indians who had featured in the recently released Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list.
(a) Anushka Sharma
(b) Saina Nehwal
(c) P V Sindhu
(d) Both a and c
(e) Both a and b

Q2. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by _________________.
(a) Manohar Parrikar and Tsun Sang
(b) Sushma Swaraj and Stin Lin
(c) Suresh Prabhu and Zhong Shan
(d) Rajnath Singh and Zjou Than
(e) None of the given options is true

Q3. Ministry of Communications has recently launched the Cool EMS Service between India and _____________.
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) China
(d) Bangladesh
(e) Sri Lanka

Q4. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states for the speedy implementation of its ____________________.
(a) SAUBHAGYA scheme
(b) Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
(c) Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana
(d) Sukanya Samridhi Yojana 
(e) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

Q5. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram has launched the e-commerce portal of TRIFED, and M-commerce, android app. The app has been named as ______________.
(a) Indian Tribal People
(b) Tribal India
(c) None of the given options is true
(d) Indian ST
(e) Tribes India

Q6. Manu Bhaker has partnered with which of the following shooter to secured gold medal in the mixed 10-meter air pistol event in the ISSF Junior World Cup.
(a) Prakash Kumar Taneja
(b) Deepak Prabhakar
(c) Saurabh
(d) Rahi Sarnobat
(e) Anmol

Q7. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to ECOWAS to fund various development projects in western-south Africa. ECOWAS stands for ___________.
(a) Economic Council of West African States
(b) Ecological Co-operation of West African States
(c) Economic Community of West African States
(d) Economic Corporation of West African States
(e) None of the given options is true

Q8. Name the NITI Aayog’s mission/scheme that has announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship.
(a) National Employment Policy
(b) Atal Innovation Mission
(c) Atul Innovative Marketing 
(d) None of the given options is true
(e) National Innovation Scheme

Q9. In which of the following state India's first Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled recently?
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Maharashtra

Q10. Name the person who was recently appointed the principal scientific adviser to the government of India. 
(a) Rajagopala Chidambaram
(b) T R Sathasivam
(c) G Rajagopalchari
(d) Krishnaswamy Vijay Raghavan
(e) None of the given options is true

Q11. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organized recently in _____________ under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Panipat
(d) Faridabad
(e) Pune

Q12. GIFT City has signed an MoU with Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP) for mutual cooperation in areas related to international financial services. Who is the MD and Group CEO of GIFT city?
(a) T Hariharan
(b) Saurabh Taneja
(c) Ajay Pandey
(d) Ashish Kumar
(e) Sudhanshu Tiwari

Q13. Name the US-based GIF platform that has been recently acquired by the tec Giant Google.. Tenor's GIF-searching functionality will be integrated into Google Images and Gboard, the company's virtual keyboard. 
(a) Meme Centre
(b) Tenor
(c) Imgur
(d) Giphy
(e) Imgflip

Q14. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of ______________.
(a) Uttarakhand
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pradesh
(e) Assam

Q15. Name the person who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Union Government’s ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM).
(a) Indu Bhushan
(b) Vibhu Sachdeva
(c) T Nyayamurthy
(d) B R Madhavan
(e) Vasudeva Ramakrishnan












SOLUTIONS

1.D
2.C
3.B
4.A
5.E
6.E
7.C
8.B
9.C
10.D
11.A
12.C
13.B
14.D
15.A

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 Q1. Name the Indian/Indians who had featured in the recently released Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list. (a) Anushka Sharma (b) Saina ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science