GK Trick

Static Awareness for Banking Exams

Q1. Kazakhstan, a Central Asian country and former Soviet republic, extends from the Caspian Sea in the west to the Altai Mountains at its eastern border with China and Russia. What is the capital of Kazakhstan?
(a) Astana
(b) Ashgabat
(c) Kabul
(d) Tashkent
(e) Ankara

Q2. International Women's Day, originally called International Working Women's Day, is celebrated on?
(a) March 22
(b) April 22
(c) March 08
(d) March 20
(e) April 7

Q3. International Bank for Reconstruction and Development(IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries. Where is the headquarter of IBRD?
(a) Paris, France
(b) Tokyo, Japan
(c) Nairobi, Kenya
(d) Washington DC, USA
(e) Zurich, Switzerland

Q4. The Sun temple is situated in the small town of Konark, which is located at?
(a) Puri, Odisha
(b) Deoghar, Jharkhand
(c) Nainital, Uttrakhand
(d) Mathura, Uttar Pradesh
(e) Hyderabad, Telangana

Q5. Satpura National Park is located in the Hoshangabad district of which of the following state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Arunachal Pradesh
(e) Madhya Pradesh

Q6. Jordan Alexander Spieth is an American professional player of?
(a) Tennis player
(b) Golf player
(c) Chess Player
(d) Cricket player
(e) Football player

Q7. Nauru is a tiny island country in Micronesia, northeast of Australia. It features a coral reef and white-sand beaches fringed with palms, including Anibare Bay on the east coast. What is the currency of Nauru?
(a) Dollar
(b) Ruble
(c) Euro
(d) Peso
(e) Taka

Q8. Life Insurance Corporation is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in Mumbai. LIC founded in which year?
(a) 1934
(b) 1949
(c) 1956
(d) 1921
(e) 1969
            
Q9. Union Bank of India is one of the largest government-owned banks of India. What is the tagline of Union Bank of India?
(a) The Name you can Bank upon
(b) Tradition of trust
(c) Banking for all
(d) Relationship beyond banking
(e) Good People to Bank with
                                                                            
Q10. Chennamaneni Vidyasagar Rao is the current Governor of which of the following state?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
(e) Telangana

Q11. Who is the author of the book Argumentative Indian?
(a) V. S. Naipaul
(b) Vikram Seth
(c) Shashi Tharoor
(d) Amartya Sen
(e) Khushwant Singh

Q12. Naga, Patkai and Barail hills are located in  
(a) Purvanchal Ranges
(b) Karakoram Ranges
(c) Zaskar Ranges
(d) Himalaya Ranges
(e) None of these

Q13. What is the prize money given with Rajiv Gandhi Khel Ratna? 
(a) Rs. 1.50 lakh
(b) Rs. 2 lakhs
(c) Rs. 3 lakhs
(d) Rs. 4 lakhs
(e) Rs. 7.50 lakh
                
Q14. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year?  
(a) 8th September
(b) 18th March
(c) 28th March
(d) 18th September
(e) 28th September
                                                                            
Q15. “Kumharia” a proposed nuclear power plant is related to which State?  
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) West Bengal
(e) Uttar Pradesh












 SOLUTIONS

1.A
2.C
3.D
4.A
5.E
6.B
7.A
8.C
9.E
10.C
11.D
12.A
13.E
14.A
15.C

5 Banking and SSC : Static Awareness for Banking Exams Q1. Kazakhstan, a Central Asian country and former Soviet republic, extends from the Caspian Sea in the west to the Altai Mountains at its ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science