GK Trick

Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018

Q1. The Ministry of Chemicals & Fertilizers had recently announced that the Government has approved the setting up of a Plastic Park in ______________.
(a) Palama District
(b) Garhwa District
(c) Latehar District
(d) Deoghar District
(e) Hazaribagh District

Q2. Name the lender with which India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) has recently signed a pact to offer mortgage guarantee scheme for prospective non-salaried and self-employed home loan customers.
(a) HDFC Bank
(b) SBI
(c) Allahabad Bank
(d) IDBI Bank
(e) Axis Bank

Q3. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff had recently released a book on Paramveer Chakra Awardees named _______________.
(a) Shauryakarta
(b) Param Shaurya
(c) Veer Kahaniya
(d) Bharat Ke Veer
(e) Paramveer Parwane

Q4. In which of the following city, the 106th edition of the Indian Science Congress will be held in January 2019?
(a) New Delhi
(b) Varanasi
(c) Bhopal
(d) Bengaluru
(e) Pune

Q5. With which of the following city, India has signed a double taxation avoidance agreement (DTAA) that seeks to improve transparency in tax matters and help curb tax evasion and avoidance?
(a) Hong Kong
(b) Beijing
(c) Shanghai
(d) Tokyo
(e) Jakarta

Q6. Name the President of Myanmar who had recently stepped down after staying two years in the position.
(a) Ne Win
(b) Htin Kyaw
(c) Khin Kyi
(d) Maung Maung
(e) Sein Lwin

Q7. The Ministry of Mines has organized the 3rd National Conclave on Mines & Minerals in _______________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) Chandigarh
(d) New Delhi
(e) Guwahati

Q8. In which of the following city, the first G20 meeting of finance ministers and central bank governors had begun?
(a) Geneva
(b) Paris
(c) Buenos Aires
(d) Manila
(e) New Delhi

Q9. The Donald Trump administration banned all use by Americans of Venezuelan cryptocurrency, saying that its introduction is intended to skirt U.S. sanctions. What is the name of that cryptocurrency?
(a) Petro
(b) Bithex
(c) Dash
(d) Zcash
(e) ZCoin

Q10. General Insurance Corporation has decided to start its operations at the Lloyd’s office in ____________ from April 2018.
(a) Paris
(b) New York
(c) Budapest
(d) Manhattan
(e) London

Q11. ________________ has been re-elected as the Vice-President of Nepal for the second term unopposed.
(a) Girija Prasad Koirala
(b) Nanda Bahadur Pun
(c) Bahadur Shah
(d) Ganesh Man Singh 
(e) Krishna Prasad Bhattarai

Q12. Bihar Governor Satya Pal Malik has recently got the additional charge of Odisha Governor. He has replaced _____________.
(a) Kesri Nath Tripathi
(b) Banwarilal Purohit
(c) Jagdish Mukhi
(d) S C Jamir
(e) P B Acharya

Q13. The World Water Day is observed on _____________ every year, to raise awareness about the importance of water.
(a) 25 March
(b) 22 March
(c) 28 March
(d) 31 March
(e) 15 March

Q14. What is the capital of Argentina?
(a) Manama
(b) Baku
(c) Buenos Aires
(d) Manila
(e) Palestine

Q15. The theme World Water Day 2018 is ___________________.
(a) Water is Life
(b) Save Water, Save Earth
(c) Answer is Nature
(d) Nature for Water
(e) None of the given theme is true













SOLUTIONS

1.D
2.B
3.E
4.C
5.A
6.B
7.D
8.C
9.A
10.E
11.B
12.D
13.B
14.C
15.D


5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 Q1. The Ministry of Chemicals & Fertilizers had recently announced that the Government has approved the setting up of a Plastic Park i...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science