GK Trick

Banking Awareness Questions for Bank Exam

Q1. Consider the following statements-
1. In Indian Commercial Banking System, the number of the Non-Scheduled Bank is more than the Scheduled Banks.
2. The Non-Scheduled Banks in India Commercial Banking System are less than the Scheduled Banks.
3. State Bank of India is a Non-Scheduled Banks.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) All of the above
(e) Only 1 and 3

Q2. Which one of the following banks can be included in the Scheduled Commercial Banking System of India?
(a) Regional Rural Banks
(b) Private Sector Banks
(c) Foreign Banks in India
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q3. Match the following-
List-I
A. Allahabad Bank
B. Central Bank of India
C. Indian Overseas Bank
D. Punjab National Bank
List-II
1. Delhi
2. Kolkata
3. Mumbai
4. Chennai
(a) A-2, B-4, C-3, D-1
(b) A-2, B-3, C-4, D-1
(c) A-4, B-3, C-2, D-1
(d) A-4, B-1, C-3, D-2
(e) A-1, B-2, C-3, D-4

Q4. Which of the following Public Sector Bank’s emblem figures a dog and the words ‘faithful friendly’ in it?
(a) Punjab National Bank
(b) Syndicate Bank
(c) Oriental Bank of India
(d) State Bank of India
(e) Central Bank of India

Q5. Consider the following statements-
1. Scheduled Commercial Banks are those which have been included in the First Scheduled of RBI Act, 1934.
2. Non-Scheduled Commercial Banks are those which have been not included in the Second Scheduled of RBI Act, 1934.
3. Punjab National Bank is a Scheduled Banks.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 2
(b) Only 2 and 3
(c) Both 1 and 2
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q6. In India, the first bank of limited liabilities managed by Indians and founded in 1881 was-
(a) Hindustan Commercial Bank
(b) Oudh Commercial Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Punjab and Sind Bank
(e) National Bank of India

Q7. How many banks were first nationalized?
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16
(e) 24

Q8. When was the seconds phase of nationalization done?
(a) 1969
(b) 1968
(c) 1985
(d) 1980
(e) 1973

Q9. How many banks were in second phase of nationalisation?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
(e) 9

Q10. Who will act as the banker to the Government of India?
(a) State Bank of India
(b) Reserve Bank of India
(c) NABARD
(d) Nationalised Banks
(e) Central Bank of India

Q11. Where is the headquarter of Reserve Bank of India?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Ahmedabad
(e) Noida

Q12. Match the following-
List-I
A. Allahabad Bank
B. Oriental Bank of Commerce
C. Punjab National Bank
D. UCO Bank
List-II
1. 1894
2. 1943
3. 1943
4. 1865
(a) A-2, B-4, C-3, D-1
(b) A-2, B-3, C-4, D-1
(c) A-4, B-3, C-1, D-2
(d) A-4, B-1, C-3, D-2
(e) A-3, B-1, C-4, D-2

Q13. A scheduled bank is the one which is included in the-
(a) II Schedule of Banking Regulation Act
(b) II Schedule of Constitution
(c) II Schedule of RBI Act
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q14. What is the animal of the insignia of the RBI?
(a) Lion
(b) Tiger
(c) Panther
(d) Elephant
(e) Horse

Q15. Which of the following Indian Banks is not a Nationalised Bank?
(a) Corporation Bank
(b) Dena Bank
(c) Federal Bank
(d) Vijaya Bank
(e) Oriental Bank of Commerce










SOLUTIONS

1.B
2.D
3.B
4.B
5.B
6.B
7.C
8.D
9.C
10.B
11.A
12.C
13.C
14.B
15.C

5 Banking and SSC : Banking Awareness Questions for Bank Exam Q1. Consider the following statements- 1. In Indian Commercial Banking System, the number of the Non-Scheduled Bank is more than the Sched...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science