GK Trick

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam

Q1. Name the two Indians who have made the country proud as their names figured in the list of 2018 Ramon Magsaysay Award winners. 
(a) Bezwada Wilson and Thodur Madabusi Krishna
(b) Bharat Vatwani and Sonam Wangchuk
(c) Bezwada Wilson and Sonam Wangchuk
(d) Bharat Vatwani and Bezwada Wilson
(e) Thodur Madabusi Krishna and Bharat Vatwani

Q2. The 6th India-UK Science & Innovation Council (SIC) meeting was held in __________ and discussed a range of issues on S&T cooperation between the two countries. 
(a) Chennai
(b) Pune
(c) Thane
(d) New Delhi
(e) Jaipur

Q3. Which of the following state minister has recently inaugurated the Rs 300 crore Rukura Medium Irrigation Dam project in Sundargarh district? 
(a) Odisha
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Uttarakhand

Q4. According to the US-based Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) report, which of the following state is the new national leader in renewable energy generation? 
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Jharkhand

Q5. Insurance regulator Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has constituted a 16-member committee to examine motor third party insurance pricing aspects and make recommendations on the premium rates for 2019-20. Who has been appointed as the Chairman of the committee? 
(a) Finance Minister Piyush Goyal
(b) NITI Aayog Chairman Rajiv Kumar
(c) NITI Aayog CEO Amitabh Kant
(d) IRDAI Chairman Subhash Chandra Khuntia
(e) IRDAI Member P.J. Joseph

Q6. Name the person/persons of India-origin who has/have been named by Fortune among 40 of the most influential and inspiring young people in business under the age of 40. 
(a) Dhivya Suryadevara
(b) Anjali Sud
(c) Baiju Bhatt
(d) Anu Duggal
(e) All of the above persons are in the list

Q7. The Parliament approved a legislation to help the government bring back fugitives involved in white-collar crimes to stand trial in India. What is the name of this bill? 
(a) Business Offenders Bill, 2018
(b) Economic Offenders Bill, 2018
(c) Banking Offenders Bill, 2018
(d) Indian Offenders Bill, 2018
(e) Fugitive Indians Bill, 2018

Q8. Name the company that has surpassed Wipro Ltd to become India’s third-biggest software services firm in the three months. 
(a) TCS
(b) Infosys Ltd
(c) Cognizant
(d) Dell
(e) HCL Technologies Ltd

Q9. The heads of state and government of all five BRICS nations convened for the 10th BRICS Summit in Johannesburg, South Africa. The theme of BRICS Summit 2018 was _________________________. 
(a) Inclusive Growth: Sustainable Solutions
(b) BRICS: Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions
(c) BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future and Prosperity
(d) BRICS in Africa: Collaboration for inclusive growth and shared prosperity in the 4th Industrial Revolution
(e) None of the given themes is true

Q10. The Ramon Magsaysay Award is Asia’s highest honour which was established in ____________. 
(a) 1976
(b) 1957
(c) 1923
(d) 1943
(e) 1967













SOLUTIONS

1.B
2.D
3.A
4.D
5.E
6.E
7.B
8.E
9.D
10.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam Q1. Name the two Indians who have made the country proud as their names figured in the list of 2018 Ramon Magsaysay Award winners.  (a) Be...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science