GK Trick

Reasoning Quiz for SBI PO/Clerk Mains

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions.

A B, C, D, E F, G and H are sitting around a circular area of equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some face outside. D sits third to the right of B. E sits second to the left of B. Immediate neighbours of B face the same direction (i.e., if one neighbour faces the centre the other neighbour also faces the centre and vice-versa) C sits second to the left of E. E faces the centre. F sits third to the right of C. G sits second to the left of H. H is not an immediate neighbour of B. G faces the same direction as D. Immediate neighbours of E face opposite directions (i.e., if one neighbour faces the centre the other neighbour faces outside and vice-versa). Immediate neighbours of F face opposite directions (i.e., if one neighbour faces the centre the other neighbour face outside and vice-versa).

Q1. How many people are sitting between G and C when counted in clockwise direction from G?
(a) Two
(b) Three
(c) One
(d) Four
(e) Five

Q2. Which of the following is TRUE regarding E as per the given seating arrangement?
(a) H sits second to the left of E
(b) E faces inside
(c) Only two people sit between E and F when counted  in clockwise direction from E
(d) C is one of the immediate neighbors of E
(e) Only three people sit between E and G

Q3. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) C
(b) A
(c) H
(d) D
(e) None of these

Q4. What is B’s position with respect to A?
(a)Third to the left
(b)To the immediate left
(c)To the immediate right
(d)Second to the right
(e)Third to the right

Q5. Who sits second to the left of D?
(a) H
(b) A
(c) B
(d) Other than those given as options
(e) F

Directions (6-10): In each of the questions given below three statements are followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q6. Statements: All lappy are device.
Some device are dogs.
                         All dogs are cats.
Conclusions: I. Some cats are dogs.
II. Some cats are device.
III. Some dogs are lappy.
(a) None follows
(b) Only I follow
(c)Only I and II follow
(d) Only III follows
(e) Only I, II and III follows

Q7. Statements:Some films are lines.
Some lines are ideals.
All ideals are curtains.
Conclusions: I. Some curtains are films.
II. Some curtains are lines.
III. Some ideals are lines.
(a)Only I and II follow
(b)Only II and III follow
(c)Only I and III follow
(d)All follow
(e)None follows

Q8. Statements:Some purses are wallets.
No wallet is paint.
Some wallets are paisa.
Conclusions: I. No paisa is paint.
II. No purse is paisa.
III. Some wallets are paints.
IV. All paisa are wallets.
(a) Only I and III follow
(b) Only I and II follow
(c) Only III and IV follow
(d)None follows
(e)All follows

Q9. Statements:No mobile is fans.
Some slipper are fans.
  All tables are slipper.
Conclusions:  I. Some tables are fans.
II. No table is fans.
III. Some slipper are mobiles.
IV. No slipper are mobiles. 
(a) Only I and IV follow
(b) Only I and II follow
(c) Only III and IV follow
(d) None of these.
(e) Only I follow.

Q10. Statement: Some pink are white.
Some white are green.
Some green are black.
Conclusions:  I. Some pink are black.
II. No white is black.
III. No pink is black.
IV. Some white are black.
(a) None of the above
(b) Either II or IV
(c) Either I or III and either II or IV
(d) Either I or IV
(e) All of the above

Directions (11-15): Study the information and answer the following questions:
In a certain code language 
"the outcome was unusual" is coded as " O#O  B#H  V#V  I#V" 
"public resentment against them" is  coded as "I@N  H#G  F@G  V@X" 
"attack on military base" is coded as" B@V J@B  O@M  U@P  " 

Q11.What is the code for ‘assault’ in the given code language?
(a) I#G
(b) T#H
(c) T@G 
(d) T#G 
(e)None of these

Q12.What is the code for ‘meaningfully’ in the given code language?
(a) H@B
(b) F@A
(c) F@B
(d) F#B
(e)None of these

Q13.What may be the possible code for ‘dismantle’ in the given code language?
(a) K#O
(b) J#P
(c) J@O
(d) J#V
(e)None of these

Q14.What may be the possible code for ‘red becons’ in the given code language?
(a) F#K  F@H
(b) F#W  F#H 
(c) F#W  F@H
(d) F@W  F@H
(e)None of these

Q15.What may be the code for ‘Indian democracy' in the given code language?
(a) O@K  F#B
(b) O#M  F#B
(c) O@M  F@B
(d) O@M  F#B
(e) None of these










SOLUTIONS

1.A
2.B
3.D
4.D
5.E
6.C
7.B
8.D
9.D
10.C
11.D
12.C
13.D
14.C
15.D


5 Banking and SSC : Reasoning Quiz for SBI PO/Clerk Mains Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions. A B, C, D, E F, G and H are sitting around a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science