GK Trick

English Quiz for SBI PO/CLERK Mains

Directions(1-5):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word.

Q1. In the plots of most Bollywood movies, there is/are a character/s with ____________ intentions, whose primary role is to try to ____________ the handsome hero in his noble mission.
(a) furtive … abet
(b)malevolent … thwart
(c)unsavory … depict
(d)inappropriate … derail
(e) benevolent … obstruct

Q2. After a natural spring was discovered in the arid region, the family’s old, abandoned farm was quickly ____________ into a profitable private business, centered around a state-of-the-art well that ____________ valuable water.
(a) turned … expiates
(b) configured … manipulates
(c) transformed … emanates
(d) expropriated … eradicates
(e) transpired … exhaled

Q3. The young boy’s ____________ attempts to explain to his girlfriend why he had failed to show for their movie date did little to ease her ____________ feelings.
(a) impassioned … disconsolate
(b) veracious … vacuous
(c) unbelievable … gluttonous
(d) chronic ... vicarious
(e) immeasurable … vacuous

Q4. For some politicians, charm is a mere ____________ adopted to get votes and ____________ criticism.
(a) prerequisite … distort
(b) affectation … alleviate
(c) tool … inflict
(d) ruse … condone
(e) contender … earn

Q5. Although the food in the hostel mess was barely ____________, after six months, the residents of the hostel had become ____________ to it.
(a) edible … immune
(b) edible … inured
(c) palatable … immune
(d) palatable … inured
(e) affordable … attuned

Directions (6-10): In the following questions, you have to identify the correct sentence/s. For each of the following questions find the sentence/s that are correct.

Q6. (A) When you look up a word, the main thing that you want to know was its basic meaning.
(B) It’s time to winding up the discussion now.
(C) A great many various words in English have more than one meaning.
(D) That wasn’t a very fair thing to say!
(a)D only
(b) A and D
(c) A, B and D
(d) All of the above are correct
(e) None of the above

Q7. (A) She has a fair chance of winning the first prize.
(B) Fair weather is forecasted for tomorrow.
(C) There’s a fair on at the park this very week.
(D) Don’t forget to wind down your watch.
(a)A only
(b) A and C
(c) A, B and C
(d) None of the above are correct
(e) Only A and B

Q8. (A) Every language has a lot of different words with similar but slightly differing meanings.
(B) Words are used with each other in fairly fixed ways in every language.
(C) Words do not only have meanings, they also have associations.
(D) At an advanced level of any language, it is important to develop an impression of what connotations certain words have.
(a)A only
(b) A and C
(c) A, B and C
(d) All of the above are correct
(e) Only B

Q9. (A) Make a special note of any special characteristics that a word has had.
(B) The judge Mr. Dhuan increased the sentence of life imprisonment.
(C) We had a lightish dinner.
(D) Raveesh is very good at putting on different accentuals.
(a)A only
(b) A and C
(c) A, B and C
(d) None of the above are correct
(e) Only B and C

Q10. (A) I don’t like recorded music, I prefer the real thing.
(B) These items are the genuine articles.
(C) You can give a wide summary of something.
(D) You can describe something in minute detail.
(a)A and C
(b) A and B
(c) B and D
(d) C only
(e) None of these

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

Last May, New Delhi sent a clear message to Beijing that it doesn’t support CPEC. India registered its protest by (11) the high-profile Belt and Road Forum organized by China. Its principal (12) was that CPEC (13) through Pakistan-occupied Kashmir (PoK). Earlier this month, the Ministry of External Affairs made its position clear on this issue when asked about a (14) of cooperation between India and China on the BRI. The Ministry’s statement read: “Our position on OBOR/BRI is clear and there is no change. The so-called ‘China-Pakistan Economic Corridor’ (15) India’s sovereignty and territorial integrity.

Q11.
(a) encourage
(b) boycotting
(c) registering
(d) imitating
(e)eliminating

Q12.
(a) compliment
(b) sanction
(c) objection
(d) agony
(e)futility

Q13.
(a) met
(b) declined
(c) assumed
(d) rushed
(e) passed

Q14.
(a) impeachment
(b)certainty
(c) possibility
(d) elegance
(e) regularity

Q15.
(a) violates
(b) rejoice
(c) accomplish
(d) surround
(e) develops











SOLUTIONS

1.B
2.C
3.A
4.B
5.D
6.A
7.A
8.D
9.D
10.B
11.B
12.C
13.E
14.C
15.A

5 Banking and SSC : English Quiz for SBI PO/CLERK Mains Directions(1-5):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science