GK Trick

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam


Q1. Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ISCF and ISCI program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. ISCF stands for ____________.
(a) Indian Smart City Followers
(b) India Smart Cities Fellowship
(c) Indian Smart Cities Fund
(d) Indian Smart City Ferro
(e) India Smart City Finance

Q2. India and South Korea have recently signed five MoUs in the field of ___________ in New Delhi.
(a) Defence
(b) Health
(c) Arts and Crafts
(d) Science and Technology
(e) None of the given options is true

Q3. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in which of the following state, that would benefit the agriculture sector immensely in the region?
(a) Uttarakhand
(b) Bihar
(c) Assam
(d) Meghalaya
(e) Punjab

Q4. British Prime Minister Theresa May appointed __________ as Foreign Secretary after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.
(a) Jeremy Hunt
(b) Davis David
(c) Philip Hammond
(d) David Miliband
(e) William Hague

Q5. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in ___________.
(a) Mumbai
(b) Bangalore
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Kochin

Q6. Name the Ministry/Institution that has recently unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat.
(a) Ministry of Health and Family Welfare
(b) NITI Aayog
(c) CRIS
(d) Indian Health Organisation
(e) CSIR

Q7. Name the person who has assumed the charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi.
(a) Dr. Uttam Dhillon
(b) Vishwas Patel
(c) Adarsh Kumar Goel
(d) Dr. Sandeep Sancheti
(e) Prof. Saraswati Prasad

Q8. Indian Railways has recently introduced the first Double Stack Dwarf Container Services. This freight train was flagged off from _____________.
(a) Jaipur
(b) Alwar
(c) Rajkot
(d) Jaisalmer
(e) Ajmer

Q9. Scientists have discovered the world's oldest colours. 1.1 billion-year-old bright pink pigments, extracted from rocks deep beneath which of the following desert?
(a) Atacama Desert
(b) Gobi Desert
(c) Namib deserts
(d) Antarctica
(e) Sahara desert

Q10. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. It Headquarters in _______________.
(a) Geneva
(b) New York
(c) Paris
(d) Manila
(e) Berlin

Q11. The telecom ministry approved the merger of Vodafone India and _____________ that will create the country’s largest mobile services operator.
(a) Aircel
(b) Idea Cellular Ltd
(c) Telenor
(d) Airtel
(e) Tata Docomo

Q12. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six institutions including Public Sector and Private Sectors. Which among the following universities are not in the list of those Universities?
1. Jio Institute by Reliance Foundation,
2. Vellore Institute of Technology
3. Manipal Academy of Higher Education.
4. Banaras Hindu University
5. IISc Bangalore
(a) Only (1)
(b) Only (2)
(c) Both (1) and (2)
(d) Both (2) and (4)
(e) Both (3) and (5)

Q13. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989 and is organized globally on ___________.
(a) 3 July
(b) 11 July
(c) 17 July
(d) 7 July
(e) 27 July

Q14. What is the currency of South Korea?
(a) renminbi
(b) yen
(c) won
(d) krone
(e) dollar

Q15. What is the theme of World Population Day 2018?
(a) Investing in teenage girls
(b) Family, The international community
(c) Family is the Priority
(d) Family Planning is a Human Right
(e) None of the given theme is true











SOLUTIONS

1.B
2.D
3.B
4.A
5.C
6.B
7.D
8.C
9.E
10.D
11.B
12.D
13.B
14.C
15.D


5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam Q1. Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ISCF and ISCI program that will provide the youth with an opportunity to experience...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science