GK Trick

Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO/CLERK Mains

Q1. Three partners X, Y and Z enter into a partnership with their initial investment sum in the ratio of 3 : 5 : 8. After 4 months, X added 33 1/3% of his initial sum while Z withdraw 25% of his initial sum. After a year, they decided to distribute 80% of profit in the ratio of their investment and rest to donate a charitable trust. If amount donated to charitable trust is Rs 7360, then find net profit of Y.
(a) Rs 10,400
(b) Rs 9,600
(c) Rs 8,400
(d) Rs 8,700
(e) Rs 12,800

Q2. Manish started a business by investing Rs. 2700. After sometimes, Bindiya Joined him by investing Rs. 2025. At the end of one year, the profit was divided in the ratio 2 : 1. After how many months did Bindiya join the business? 
(a) 3 months
(b) 4 months
(c) 6 months
(d) 8 months
(e) 5 months

Q3. David invested certain amount in three different schemes A, B and C with the rate of interest 10% p.a., 12% p.a. and 15% p.a. respectively. If the total interest accrued from all the schemes in one year was Rs. 3200 and the amount invested in Scheme C was 150% of the amount invested in Scheme A and 240% of the amount invested in Scheme B, What was the amount invested in Scheme B?
(a) Rs. 5,000
(b) Rs. 6,500
(c) Rs. 8,000
(d)Cannot be determined
(e)None of these

Q4. The number of employees in Companies A, B and C are in a ratio of 3 : 2 : 4 respectively. If the number of employees in the three companies is increased by 20%, 30% and 15% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively?
(a) 18 : 13 : 24
(b) 13 : 18 : 23
(c) 17 : 13 : 23
(d) 18 : 11 : 23
(e) None of these

Q5. A man borrows Rs. 4000 from a bank at 7 1/2% p.a compound interest. At the end of every year, he pays Rs. 1500 as part of repayment of loan and interest. How much does he still owe to the bank after paying three such installments? 
(a) Rs. 123.25
(b) Rs. 125
(c) Rs. 400
(d) Rs. 469.18
(e) Rs. 431.18

Directions (6-10): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
Q6. 14.2% of 11000 + 15.6% of ? = 3590
(a)12000
(b)13000
(c)14560
(d)12250
(e)13500


Q8. 350% of 27 + ? = 37.5% of 400
(a)55
(b)56
(c)55.5
(d)56.5
(e)57


Q10. 37.5% of 400 + 3/11 of 990 = ? + 81
(a)339
(b)329
(c)319
(d)341
(e)363












SOLUTIONS

1.B
2.B
3.A
4.E
5.A
6.B
7.B
8.C
9.D
10.A

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO/CLERK Mains Q1. Three partners X, Y and Z enter into a partnership with their initial investment sum in the ratio of 3 : 5 : 8. After 4 months, X added...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science