GK Trick

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk

Q1. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in _________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.
(a) 1979
(b) 1949
(c) 1969
(d) 1959
(e) 1989

Q2. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established on-
(a) 12th April 1992
(b) 12th April 1988
(c) 12th April 1990
(d) 12th April 1982
(e) 12th April 1999

Q3. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on-
(a) 03rd February 1991
(b) 03rd February 1992
(c) 03rd February 1997
(d) 03rd February 1999
(e) 03rd February 1995

Q4. In which year, CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee?
(a) 2002
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2004
(e) 2003

Q5. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IBDRT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in-
(a) 2001
(b) 1999
(c) 1992
(d) 1996
(e) 1989

Q6. Name the person, who is Managing Director & Chief Executive Officer of National Housing Bank?
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) SS Mundra
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Kshatrapati Shivaji
(e) Sriram Kalyanaraman

Q7. Established by the Government of India, we commenced operations in 1982 under the Export-Import Bank of India Act, 1981 as a purveyor of export credit, mirroring global Export Credit Agencies. Who is Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank)?
(a) Ramesh Abhishek
(b) Bharti Taneja
(c) Rita Teootia
(d) David Rasquinha
(e) Naina Lal Kidwai

Q8. FICCI is the voice of India's business and industry. Who is the present President (2017-18) of FICCI?
(a) Pankaj R Patel
(b) Sandip Somany
(c) Rashesh Shah
(d) Harshavardhan Neotia
(e) Jyotsna Suri

Q9. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government. Who is Chairman of TRAI?
(a) Bharti Taneja
(b) RS Sharma
(c) Anil Kaushal
(d) Rahul Khullar
(e) Jyotsna Suri

Q10. Name the person, who is Chief Executive Officer and Managing Director at Credit Information Bureau (India) Limited (CIBIL).
(a) Satish Pillai
(b) RS Sharma
(c) Anil Kaushal
(d) Rahul Khullar
(e) Jyotsna Suri

Q11. FICCI is the voice of India's business and industry. FICCI stands for-
(a) Federation of International Chambers of Commerce and Industry
(b) Foundation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(c) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(d) Federation of Indian Common of Commerce and Industry
(e) Federation of Indian Chambers of Commerce and International

Q12. BRBNMPL is a wholly owned subsidiary of RBI which prints banknotes (Indian rupees) for the RBI. BRBNMPL stands for-
(a) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
(b) Bharatiya Reserve Bank National Mudran Private Limited
(c) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Public Limited
(d) Bharatiya Reserve Bank Note Medium Private Limited
(e) Bharatiya Reserve Bank Note Management Private Limited

Q13. SIDBI is the principal development financial institution in India headquartered at Lucknow with branches all over India. What is the meaning of "S" in SIDBI?
(a) Short
(b) Scheme
(c) Securities
(d) Small
(e) Stock

Q14. What is the full form of CIBIL?
(a) Customer Information Bureau (India) Limited
(b) Credit Information Bureau (India) Limited
(c) Credit Industrial Bureau (India) Limited
(d) Credit Information Bank (India) Limited
(e) Credit Information Branch (India) Limited

Q15. TRAI is a statutory body set up by the Government of India. What is the meaning of "A" in TRAI?
(a) Applied
(b) Agency
(c) Assembly
(d) Association
(e) Authority











SOLUTIONS

1.C
2.A
3.E
4.B
5.D
6.E
7.D
8.C
9.B
10.A
11.C
12.A
13.D
14.B
15.E

5 Banking and SSC : Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk Q1. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in _________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with th...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science