GK Trick

General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam

Q1. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to ______________ to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees recently.
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) State Bank of India
(e) Punjab National Bank

Q2. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

Q3. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application. What is the name of this app?
(a) readymobile
(b) goesmobile
(c) getmobile
(d) utsonmobile
(e) None of these

Q4. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of these

Q5. Name the person, who has assumed the charge as Secretary, Ministry of Coal in New Delhi recently?
(a) AK Dhasmana
(b) Inder Jit Singh
(c) Susheel Kumar
(d) Bhaskar Khulbe
(e) Pradeep Kumar Sinha

Q6. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank?
(a) Ashwani Kumar
(b) Ramesh S Singh
(c) Shakti Rao
(d) Rakesh Sethi
(e) Amit Chatterjee

Q7. Film Producer Kalyan Padal who won National Awards for his film Mhorkya and movies was made in which language?
(a) Marathi
(b) Gujarati
(c) Telugu
(d) Tamil
(e) None of these

Q8. FCCB is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. FCCB stands for-
(a) Foreign Currency Convertible Board
(b) Foreign Currency Convertible Banking
(c) Foreign Currency Convertible Bond
(d) Foreign Currency Convertible Base
(e) Foreign Currency Convertible Basel

Q9. Name the lender that has recently reported a loss of Rs. 7,718 crore in the January-March quarter, hurt by higher provisions for bad loans.
(a) Allahabad Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Dena Bank
(d) State Bank of India
(e) Indian Overseas Bank

Q10. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account is an individual of the Age of ________ or more may open the account.
(a) 60 years
(b) 55 years
(c) 70 years
(d) 50 years
(e) 65 years

Q11. As many as 26 countries, including India, will participate in June 2018 in the world’s largest international maritime biennial exercise, named ___________.
(a) RAMPAGE
(b) PACIRIM
(c) RIMPACIF
(d) RIMPAC
(e) None of these

Q12. Illiberal India; Gauri Lankesh and the Age of Unreason is written by
(a) Jhumpa Lahiri
(b) Chidanand Rajghatta
(c) Kiran Desai
(d) Arundhati Roy
(e) None of these

Q13. Name the Renowned industrialist and founder of Indian Metals & Ferro Alloys Ltd (IMFA), who passed away at his residence.
(a) Nandram Das Bairagi
(b) Bansidhar Panda
(c) Arun Date
(d) Ravinder Sharma
(e) None of these

Q14. Who was sworn in as the Governor of Mizoram?
(a) Anil Kumar Jha
(b) Kummanam Rajasekharan
(c) Narinder Nath Vohra
(d) Ganga Prasad
(e) None of these

Q15. The Mahi Bajaj Sagar Dam is located across the Mahi River in Banswara district of which state?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Punjab
(e) None of these










SOLUTIONS

1.C
2.A
3.D
4.D
5.B
6.A
7.A
8.C
9.D
10.A
11.D
12.B
13.B
14.B
15.C

5 Banking and SSC : General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam Q1. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to ______________ to raise additional share capital of up to a maximum ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science