GK Trick

General Awareness for Bank Exams

Q1. China's Parliament has abolished the decades-old two-term limit for the President, allowing _____________ to remain as the country's leader for life.
(a) Peng Liyuan
(b) Li Keqiang
(c) Xi Jinping
(d) Jiang Zemin
(e) Hu Jintao

Q2. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of ___________ crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country.
(a) 50 crore rupees
(b) 10 crore rupees
(c) 80 crore rupees
(d) 100 crore rupees
(e) 5 crore rupees

Q3. The Asian Development Bank (ADB) and the International Solar Alliance (ISA) has signed a cooperation arrangement to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific. Where is the Head Office of ISA?
(a) Siliguri, West Bengal
(b) Ahmedabad, Gujarat
(c) Ludhiana, Punjab
(d) Kanpur, Uttar Pradesh
(e) Gurugram, Haryana

Q4. Which country have lifted the coveted Sultan Azlan Shah Hockey title 2018?
(a) Malaysia
(b) Australia
(c) England
(d) India
(e) Russia

Q5. How much amount has been pegged of the Railways Capital Expenditure for the year 2018-19?
(a) Rs. 2,57,123 crore
(b) Rs. 1,48,528 crore
(c) Rs. 4,62,231 crore
(d) Rs. 6,72,732 crore
(e) Rs. 8,32,645 crore

Q6. Under the Regional connectivity scheme of UDAN initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected. UDAN stands for-
(a) Utho Desh ka Aam Nagrik
(b) Ude Dono ka Aam Nagrik
(c) Ude Desh ka Aam Nagrik
(d) Ude Desh ka Aam Nation
(e) Ude Desh ka Agency Nagrik

Q7. The Budget 2018-19 has proposed to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative. What is the name of that initiative?
(a) NAYA Nirman
(b) NATION Nirman
(c) NAVAL Nirman
(d) NABH Nirman
(e) NOTA Nirman

Q8. The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began in-
(a) Silvassa
(b) Kavaratti
(c) Port Blair
(d) Andaman
(e) Kolkata

Q9. Which among the following country has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin (Germany) on its last day?
(a) Canada
(b) India
(c) China
(d) France
(e) Sweden

Q10. Name the minister, who was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind.
(a) Rajnath Singh
(b) Sushma Swaraj
(c) Giriraj Singh
(d) Piyush Goyal
(e) Suresh Prabhu

Q11. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD) has set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. Loktak Lake located in-
(a) Mizoram
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Nagaland
(e) Tripura

Q12. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state/UT?
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Himachal Pradesh
(e) Kerala

Q13. Tansa Dam is in which of the following state?
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

Q14. Who is the Chief Minister of Goa?
(a) Laxmikant Parsekar
(b) Manohar Lal
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Manohar Parrikar
(e) Nara Chandrababu Naidu

Q15. For intra-State movement, the e-way bill by GST council has rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by-
(a) June 1
(b) August 1
(c) July 1
(d) September 1
(e) October 1











SOLUTIONS

1.C
2.A
3.E
4.B
5.B
6.C
7.D
8.D
9.B
10.E
11.C
12.E
13.D
14.D
15.A


5 Banking and SSC : General Awareness for Bank Exams Q1. China's Parliament has abolished the decades-old two-term limit for the President, allowing _____________ to remain as the country&...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science