GK Trick

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam 2018

Q1. PayU India announced entering into a strategic partnership with which of the following leading NBFC brands in India, to offer instant app-based personal loans?
(a) Power Finance Corporation Limited
(b) Bajaj Finance Limited
(c) Reliance Money
(d) Muthoot Finance Ltd
(e) Aditya Birla Finance Ltd.

Q2. Ivan Duque was recently sworn in as the newly elected President of which of the following country?
(a) Colombia
(b) Bulgaria
(c) Zimbabwe
(d) Nigeria
(e) Colombo

Q3. Name the Indian-American high school student who has won the world championship at the International Geography Bee’s junior varsity division which was held in Berlin, Germany.
(a) Manju Kakkar
(b) Anuj Sungha
(c) Karan Seth
(d) Avi Goel
(e) Atul Shetty

Q4. Union Minister of Commerce & Industry and Aviation Suresh Prabhu has recently launched 'a mobile App named ____________ in New Delhi to provide wide range of information required to undertake international trade right from the policy provisions for export and import, applicable GST rate, available export incentives, tariff, preferential tariff, market access requirements – SPS and TBT measures.
(a) Ayaat Mitra
(b) Niryat Mitra
(c) Business Partner
(d) Aayat-Niryat Sangh
(e) None of the given options is true

Q5. The Khangchendzonga Biosphere Reserve has become the 11th Biosphere Reserve from India that has been included in the UNESCO designated World Network of Biosphere Reserves (WNBR). This Biosphere Reserve is situated in __________.
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Uttarakhand
(d) Karnataka
(e) Sikkim

Q6. Name the NDA candidate who was recently elected the Rajya Sabha Deputy Chairman with 125 votes.
(a) Bashistha Narain Singh
(b) Ram Nath Thakur
(c) Harivansh Narayan Singh
(d) Ravindra Kishore Sinha
(e) Ram Jethmalani

Q7. TRIFED under the Ministry of Tribal Affairs & National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH have signed an MoU together. What does 'F' stands for in TRIFED?
(a) Federation
(b) Fraternity
(c) Frontier
(d) Fund
(e) Firm

Q8. The International Day of the World's Indigenous Peoples is observed across the world on ______________ with an aim to strengthen international cooperation for solving problems faced by indigenous peoples.
(a) 12 August
(b) 4 August
(c) 1 August
(d) 9 August
(e) 7 August

Q9. The Ministry of HRD has embarked on a major and new initiative Project called ___________ which will provide one integrated platform and portal for online courses.
(a) SATYAM
(b) SANIDHYA
(c) SAKSHAM
(d) SWAYAM
(e) SAMPARK

Q10. The Reserve Bank of India (RBI) will transfer _____________ of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks.
(a) Rs40,000 crore
(b) Rs50,000 crore
(c) Rs30,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs45,000 crore












SOLUTIONS

1.C
2.A
3.D
4.B
5.E
6.C
7.A
8.D
9.D
10.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam 2018 Q1. PayU India announced entering into a strategic partnership with which of the following leading NBFC brands in India, to offer instant a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science