GK Trick

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam

Q1. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety ____________ as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.
(a) orange
(b) grapes
(c) jackfruit
(d) banana
(e) pineapple

Q2. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a PCR will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. PCR stands for-
(a) Public Credit Review
(b) Public Credit Registry
(c) Public Customer Registry
(d) Product Credit Registry
(e) Personal Credit Registry

Q3. in a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in ____________ where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area as part of the operation ‘NISTAR.
(a) Qatar
(b) Kuwait
(c) Iraq
(d) Yemen
(e) Somalia

Q4. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in-
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Hyderabad

Q5. CRR is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. What is the full form of CRR?
(a) Cash Rate Ratio
(b) Cash Reserve Rate
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Common Reserve Ratio
(e) Core Reserve Ratio

Q6. MSF rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities. What is the meaning of "F" in MSF?
(a) Funded
(b) Financial
(c) Flow
(d) Facility
(e) Fund

Q7. ETFs are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares. ETFs stands for-
(a) Electronic Traded Funds
(b) Exchange Time Funds
(c) Exchange Traded Finance
(d) Exchange Traded Flows
(e) Exchange Traded Funds

Q8. Name the actor, who has received the prestigious Outstanding Achievement honor at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.
(a) Amitabh Bachchan
(b) Vinod Khanna
(c) Anupam Kher
(d) Paresh Rawal
(e) Johnny Lever

Q9. In which city, 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit was held recently?
(a) Shenzhen
(b) Beijing
(c) Guangzhou
(d) Qingdao
(e) Shanghai

Q10. Who has won her first Grand Slam title in the French Open final 2018?
(a) Simona Halep
(b) Roland Garros
(c) Sloane Stephens
(d) Venus Williams
(e) Lyndrea Price

Q11. Narayan Prasad Singh was popularly known as 'Rasaraj' was passed away recently. Singh earned his name in the world of-
(a) Bengali Music
(b) Odia Music
(c) Tamil Music
(d) Kannada Music
(e) Hindi Music

Q12. Ulaanbaatar is the capital of which country?
(a) Turkey
(b) Spain
(c) Mongolia
(d) Turkmenistan
(e) Ethiopia

Q13. What is the currency of Spain?
(a) Euro
(b) Peso
(c) Dollar
(d) Dinar
(e) Rupee

Q14. Which of the following country is not a member of G20?
(a) France
(b) Italy
(c) Pakistan
(d) Argentina
(e) Turkey

Q15. India and China has signed ___________ bilateral agreements following the meeting between the Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping on the sidelines of the summit recently.
(a) one
(b) eight
(c) six
(d) five
(e) two










SOLUTIONS

1.E
2.B
3.D
4.A
5.C
6.D
7.E
8.C
9.C
10.A
11.B
12.C
13.A
14.C
15.E

5 Banking and SSC : General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam Q1. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety ____________ as state fruit and its export was a major step in conne...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science