GK Trick

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam

Q1. Minister of State for Culture (I/C), Dr Mahesh Sharma, released 3 books, recently. ‘Ghats of Banaras’ was one of them, this book is written by _______________.
(a) Dr Gulab Kothari
(b) Dr Gautam Chatterjee
(c) Dr Arindam Desai
(d) Dr Sachidanand Joshi
(e) Dr Arun Lal Thanha

Q2. A special meeting of Senior Officials of the Bay of Bengal Initiatives for Multi-Sectoral, Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) was held in ______________.
(a) Birjung
(b) Kathmandu
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Mumbai

Q3. Nobel Prize-winning personality Vidiadhar Surajprasad Naipaul has passed away at the age of 85. He was ______________.
(a) American Singer
(b) Jewish Novelist
(c) British author
(d) American Physicist
(e) American Socialist

Q4. Israel has opened a Visa Application Centre in which of the following Indian city for tourists to encourage more Indian travelers to visit?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Guwahati
(e) Indore

Q5. Somnath Chatterjee passed away recently at the age of 89. He was ______________.
(a) Former Rajya Sabha speaker
(b) Former Chief Minister
(c) Former CAG
(d) Former Lok Sabha speaker
(e) Former Navy Admiral

Q6. In which of the following city, the Nepal-India Literature Festival 2018 has begun?
(a) Pokhara
(b) Birgunj
(c) Kathmandu
(d) New Delhi
(e) Dharan

Q7. The Union Government has recently unlocked green funds worth over ______________ to increase the country’s forest cover.
(a) Rs 66,000 crore
(b) Rs 45,000 crore
(c) Rs 54,000 crore
(d) Rs 35,000 crore
(e) Rs 87,000 crore

Q8. In which of the following month, India will launch its second lunar mission “Chandrayaan-2” to land on the moon with a lander and rover?
(a) April 2019
(b) January 2019
(c) December 2018
(d) June 2019
(e) October 2018

Q9. Union Minister for Electronics & Information Technology Ravi Shankar Prasad released the document ‘Digital North East Vision 2022’ in ______________.
(a) Dispur
(b) Agartala
(c) Kavaratti
(d) Guwahati
(e) Gangtok

Q10. Name the Bank of India that has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.
(a) SBI
(b) HSBC
(c) ICICI Bank
(d) Exim Bank
(e) HDFC Bank

Q11. NASA’s 'Parker Solar Probe' has become the first-ever mission to "touch" the Sun. The spacecraft was launched on a vehicle named ____________.
(a) Falcon 9
(b) Delta IV-Heavy rocket
(c) Ariane 5 Rocket
(d) Polar Satellite Launch Vehicle V Alpha
(e) Soyuz 3

Q12. Name the tribal language primarily spoken in India, Bangladesh and Nepal that received global recognition when it got a Wikipedia edition in its own script.
(a) Bodo
(b) Konkani
(c) Meitei
(d) Santhali
(e) Maithili

Q13. Name the person who took Oath as Chairperson, Appellate Tribunal for Electricity, Ministry of Power, recently.
(a) Justice Fathima Beevi
(b) Justice Manjula Chellur
(c) Justice R. Banumathi
(d) Justice Gyan Sudha Misra
(e) Justice Ranjana Desai

Q14. 17-time Grand Slam champion Rafael Nadal clinched his fourth Canadian Masters 1000 title at the Rogers Cup in Toronto. He defeated ____________.
(a) Alexander Zverev
(b) Stan Wawrinka
(c) Stefanos Tsitsipas
(d) Jo-Wilfried Tsonga
(e) Marin Cilic

Q15. To withstand that heat, Parker Solar Probe makes use of a heat shield known as the Thermal Protection System (TPS). What is the thickness of this shield?
(a) 6.5 inches
(b) 4.5 inches
(c) 55 inches
(d) 8.5 inches
(e) 7.5 inches









SOLUTIONS

1.D
2.B
3.C
4.C
5.D
6.B
7.A
8.B
9.D
10.D
11.B
12.D
13.B
14.C
15.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam Q1. Minister of State for Culture (I/C), Dr Mahesh Sharma, released 3 books, recently. ‘Ghats of Banaras’ was one of them, this book is wri...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science