GK Trick

Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO/CLERK Mains

Q1. If three taps are open together, a tank is filled in 10 h. One of the taps can fill in 5 h and another in 10 h. At what rate does the 3rd pipe work?
(a) Waste pipe emptying the tank is 10 h
(b) Waste pipe emptying the tank is 20 h
(c) Waste pipe emptying the tank is 5 h
(d) Fills the tank in 10 h
(e) Fills the tank in 8 h

Q2. Two pipes can fill a cistern in 14 hours and 16 hours respectively. The pipes are opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom of the cistern, it takes 32 minutes extra for the cistern to be filled. When the cistern is full, in what time will the leak empty it?
(a) 114 h
(b) 112 h
(c) 100 h
(d) 80 h
(e) 60 h

Q3. A tank of capacity 25 litres has an inlet and an outlet tap. If both are opened simultaneously, the tank is filled in 5 minutes. But if the outlet flow rate is doubled and taps opened the tank never gets filled up. Which of the following can be outlet flow rate in liters/min?
(a) 2
(b) 6
(c) 4
(d) 3
(e) 1

Q4. The area of a rectangle gets reduced by 9m2 if its length is reduced by 5 m and breadth is increased by 3m. If we increase the length by 3 m and breadth by 2 m, the area is increased by 67 m2. The length of the rectangle is:
(a) 9 m
(b) 15.6 m
(c) 17 m
(d) 18.5 m
(e) 19 m

Direction: Given below are 3 statements with the question, you have to decide that which of the following statement/statements are necessary to answer the question.

Q5. Find the height of an equilateral triangle.
A. Perimeter of the triangle is equal to the perimeter of the rectangle whose length and breadth are in the ratio of 5 :3.
B. Perimeter of a square is known, which is twice the perimeter of the triangle.
C. Area of the triangle is known.
(a) Any two of them
(b) Any of them
(c) Only C
(d) Either B or C alone
(e) A and either B or C

Directions (6-10): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
Q6. 3 ,    7 ,    16 ,    35,     72 ,    153,     312
(a) 7
(b) 153
(c) 35
(d) 72
(e) 16

Q7. 18,     20 ,    23 ,    32,     48 ,    73 ,    109
(a) 20
(b) 23
(c) 32
(d) 48
(e) 73

Q8. 7,     4 ,    5  ,   9,     20 ,    51,     160.5
(a) 4
(b) 5
(c) 9
(d) 20
(e) 51

Q9. 6,     10,     14,     34,     66 ,    130 ,    258
(a) 10
(b) 14
(c) 34
(d) 66
(e) 130

Q10. 2 ,    7 ,    15,     46,    93,     281
(a) 7
(b) 46
(c) 281
(d) 93
(e) 15









SOLUTIONS

1.C
2.B
3.B
4.C
5.D
6.D
7.A
8.E
9.B
10.C

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO/CLERK Mains Q1. If three taps are open together, a tank is filled in 10 h. One of the taps can fill in 5 h and another in 10 h. At what rate does the 3...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science