GK Trick

English Quiz for SBI PO/CLERK Mains

Directions (1-5): Choose the grammatically correct sentence from the following.

Q1.
(a) I live in a house in a street in the countryside. The street is called “Bear Street” and the house is old-more than 100 years old!
(b) I live in the house in the street countryside. The street is called “Bear Street” and the house is old – more than 100 years old!
(c) I live in a house in the street in the countryside. The street is called “Bear Street” and the house is old – more than 100 years old!
(d) I live in a house in a street in the countryside. The street is called “Bear Street” and a house is old – more than 100 years old!
(e) All are correct

Q2.
(a) The teachers will be able to visit our schools and compare our teaching methods to their own.
(b) The teachers will be able to pay a visit to our schools and compare teaching methods for their own.
(c) The teachers will be able to visit our schools and compare our teaching methods with their own.
(d) The teachers will be able to visit our school and compare their teaching method with their own.
(e) None of the above

Q3.
(a) Could you give me the amount that you filled out in the check which was sent?
(b) Could you give me the amount what you filled out in the check you sent?
(c) Could you give me the amount for which you filled out in the check you sent?
(d) Could you give me the amount wherein you filled out in the check you sent?
(e) None of the above

Q4.
(a) I have completed the work yesterday.
(b) I did completed the work yesterday.
(c) I have had completed the work yesterday.
(d) I completed the work yesterday.
(e) All are correct

Q5.
(a) The train couldn’t stop in time and crashed with the truck.
(b) The train couldn’t stop in time and crashed into the truck.
(c) The train couldn’t stop in time and crashed against the truck.
(d) The train couldn’t stop in time and crashed before the truck.
(e) Both (a) & (c)

Directions (6-10): Choose the correct synonymous word or description for each italicized work.

The Jan Lokpal Bill, also referred to ……(6)…… as the citizens’ ombudsman bill, is a proposed independent ……(7)…… anti–corruption law in India. Anti–corruption social activists proposed it as a more effective improvement on the original Lokpal Bill, which is currently being proposed by the government of India. The Jan Lokpal Bill aims to effectively deter ……(8)…… corruption, redress grievances ……(9)…… of citizens, and protect whistle–blowers. If made into law, the bill would create an independent ombudsman ……(10)…… body called the Lokpal. It would be empowered to register and investigate complaints of corruption against politicians and bureaucrats without prior government approval.

Q6.
(a) described as
(b) included in
(c) supported for
(d) reformed as
(e) None of the above

Q7.
(a) self – centered
(b) impartial
(c) self – seeking
(d) self – possessed
(e) None of the above

Q8.
(a) swell
(b) prevent
(c) propel
(d) lucubrate
(e) None of the above

Q9.
(a) complaints
(b) dishonesty
(c) committees
(d) opinions
(e) None of the above

Q10.
(a) a government appointee who investigates complaints by private persons against bureaucrats and/or politicians.
(b) a government appointee who investigates complaints by government against common citizens.
(c) a government appointee who investigates complaints by citizens against citizens.
(d) a government appointee who investigates complaints by government against government officials.
(e) None of the above

Direction (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer.

Q11. To study how the protein(A)/ helps in the implantation process(B)/, the researchers silences the(C)/ expression of the protein(D)/ in the endometrium cell lines(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q12. Designated protected areas such as(A)/ wildlife parks and sanctuaries are(B)/ effective at preventing(C)/ forest loss — except when there are roads or(D)/ most populous areas nearby, find scientists(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q13. Neema’s response to supposed rough(A)/ treatment from opposition defenders(B)/ has been met with ridiculous(C)/ in certain quarters, and sympathy(D)/ may be in short supply(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q14. Chartered accountancy was not(A)/ Sonali Thakker’s cup and tea(B)/. As she waited for(C)/ her results, she found a creative(D)/ outlet in stand-up comedy(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q15. Pillai feels that influencers have a(A)/ greater responsibility in an age(B)/ where people tend(C)/ to believe what a(D)/ trusted source share(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E










SOLUTIONS

1.A
2.C
3.A
4.D
5.B
6.A
7.B
8.B
9.A
10.A
11.C
12.E
13.C
14.B
15.E

5 Banking and SSC : English Quiz for SBI PO/CLERK Mains Directions (1-5): Choose the grammatically correct sentence from the following. Q1. (a) I live in a house in a street in the countryside...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science