GK Trick

General Awareness Questions for SBI PO/Clerk

Q1. India has signed the MRA in Nursing with Singapore on the official visit of PM Modi to the country. MRA stands for __________.
(a) Magnetic Reasoning Agreement
(b) Mutual Reassessment Agreement
(c) Mutual Reimaging Agreement
(d) Mutual Recognition Agreement
(e) None of the given options is true

Q2. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India's first advanced DNA forensic laboratory in ______________ as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.
(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Chandigarh
(d) Dispur
(e) Gangtok

Q3. Prime Minister Narendra Modi has recently handed over the Padma Shri award, one of India's highest civilian awards, to former Singaporean diplomat ______________.
(a) Lee Kuan Yew
(b) Tommy Koh
(c) Chan Heng Chee
(d) Wong Lin Ken
(e) Goh Chok Tong

Q4. PM Modi was in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of how many agreements between the two sides?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
(e) 8

Q5. AEPS is a system that leverages Aadhaar online authentication and enables AEBAs to be operated in anytime-anywhere banking mode by the marginalized d financially excluded segments of society through micro ATMs. What is the meaning of "E" in AEPS?
(a) Equity
(b) Essential
(c) Electronic
(d) Enabled
(e) Enrolled

Q6. APB is a repository of Aadhaar number of residents and their primary bank account number used for receiving all social security and entitlement payments from various government agencies. What is the meaning of "B" in APB?
(a) Base
(b) Bridge
(c) Bond
(d) Banking
(e) Basel

Q7. NCLT is a quasi-judicial body in India that adjudicates issues relating to companies in India. NCLT stands for-
(a) National Common Law Tribunal
(b) National Company Law Trend
(c) National Company Law Tribunal
(d) National Company Law Transaction
(e) National Company Law Treaty

Q8. The ICC has included which of the following countries in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries?
(a) Canada, Netherlands, Scotland and the UAE
(b) Nepal, Afghanistan, Scotland and the UAE
(c) Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE
(d) Nepal, Canada, Afghanistan and the UAE
(e) Ireland, Canada, Scotland and Nepal

Q9. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled _____________ to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion.
(a) Black Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(b) Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(c) Illegal Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(d) Illegal Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(e) None of the given options is true

Q10. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called _____________ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions.
(a) Jan Bhoj Yojana
(b) Jan Aahar Yojana
(c) Seva Bhoj Yojna
(d) Seva Aahar Yojana
(e) Lok Anaz Ahar Yojana

Q11. External Affairs Minister Sushma Swaraj was her five-day visit to which of the following country and meet the top leadership and to participate in the BRICS Foreign Ministers Meeting in First week of June 2018?
(a) Singapore
(b) South Africa
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Indonesia

Q12. World Population day is an annual event observed on which of the following day every year that seeks to raise awareness of global population issues. The event was established by the Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989?
(a) July 01
(b) July 19
(c) July 30
(d) June 12
(e) July 11

Q13. The 4,620MW Mundra Thermal Power Station is located in the Kutch district of which of the following state and is currently the second biggest operating thermal power plant in India?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Tamil Nadu

Q14. Maa Vindhyavasini Devi Temple is located in Vindhyachal in the Indian state of-
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
(e) Uttarakhand

Q15. Abdel Fattah al-Sisi has been sworn in as the President for a second four-year term of which of the following country?
(a) Oman
(b) Azerbaijan
(c) The UAE
(d) Egypt
(e) Palestine









SOLUTIONS

1.D
2.C
3.B
4.E
5.D
6.B
7.C
8.C
9.B
10.C
11.B
12.E
13.A
14.C
15.D

5 Banking and SSC : General Awareness Questions for SBI PO/Clerk Q1. India has signed the MRA in Nursing with Singapore on the official visit of PM Modi to the country. MRA stands for __________. (a) Mag...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science