GK Trick

Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 2018

Q1. Legendary Chicago blues guitarist _______, whose passionate, a jazz-influenced sound influenced generations of musicians, has died.
(a) Buddy Guy
(b) Chester Bennington
(c) Otis Rush
(d) Lennon
(e) Bob Marley

Q2. Who has recently won the 25th Asian junior individual squash championship title?
(a) Ramit Wadhwani
(b) Ritwik Bhattacharya
(c) Siddharth Suchde
(d) Saurabh Ghosal
(e) Yuvraj Wadhwani

Q3. The International Day of Older Persons is observed on 1st October. What is the theme of IDOP- 2018?
(a) Human Rights For Older Person
(b) Celebrating Older Human Rights Champions
(c) Older Persons Are Human Rights Champions
(d) They Need Us
(e) Take A Stand Against Ageism

Q4. Assam Government will offer a Wage Compensation for pregnant women working in the tea gardens of the state. Under the scheme, an amount of ________ will be given to the pregnant women.
(a) Rs 12,000
(b) Rs 4,000
(c) Rs 6,000
(d) Rs 10,000
(e) Rs 8,000

Q5. The government has constituted a Competition Law Review Committee to review the Competition Act. The Committee will be headed by _______.
(a) Arun Jaitley
(b) Injeti Srinivas
(c) Urjit Patel
(d) Hasmukh Adhiya
(e) Rajeev Kumar

Q6. Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by ______ rupees.
(a) 7,000 crore
(b) 50,000 crore
(c) 10,000 crore
(d) 70,000 crore
(e) 85,000 crore

Q7. The Government constituted a seven-member ministerial panel headed by _______ to examine modalities for revenue mobilization in case of natural calamities and disasters.
(a) Uma Bharti
(b) Sushil Modi
(c) Nitish Kumar
(d) Injeti Srinivas
(e)  Rajeev Kumar

Q8. Which of the following states has topped the chart for state with the maximum penetration and Assets Under Management (AUM)?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Goa
(e) Karnataka

Q9. Which city recently got a Flood Forecasting and Early Warning System (FFEWS), India’s first comprehensive city-level FFEWS?
(a) Kolkata
(b) Delhi
(c) Kochi
(d) Mumbai
(e) Patna

Q10. Goa Public Works Department (PWD) was signed a MoU with the environment ministry of _______ to help Goa manage its water resources better.
(a) Jordan
(b) Germany
(c) Romania
(d) Portugal
(e) UK

Q11. The three-day Kalahandi Dialogue, a global conclave on development has been launched by_______.
(a) Mr. Biren Singh
(b) Mr. Pinarayi Vijayan
(c) Mr. Shivraj Singh Chauhan
(d) Mr. Nitish Kumar
(e) Mr. Naveen Patnaik

Q12. Ministry of AYUSH has set up an AYUSH Information Cell at the premises of the Indian Embassy in which of the following country?
(a) Norway
(b) Romania
(c) Germany
(d) USA
(e) Finland

Q13. As per the RBI, India's external debt declined _______to USD 514.4 billion at June-end
(a) 2.8%
(b) 3.8%
(c) 1.8%
(d) 2.2%
(e) 3.3%

Q14. The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on which of the following banks for non-compliance of its directives?
(a) Bandhan Bank
(b) Allahabad Bank
(c) Karur Vysya Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Dena Bank

Q15.  What is the theme for International Translation Day 2018?
(a) Translation: Cultural Diversity and Cultural Heritage
(b) Universal translation on Cultural Diversity
(c)  Changing times, securing heritage
(d) Translation: changing minds with changing times
(e) Translation: promoting cultural heritage in changing times











 SOLUTIONS

1.C
2.E
3.B
4.A
5.B
6.D
7.B
8.C
9.A
10.D
11.E
12.B
13.A
14.C
15.E

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 2018 Q1. Legendary Chicago blues guitarist _______, whose passionate, a jazz-influenced sound influenced generations of musicians, has died. (a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science