GK Trick

English Language Quiz For IBPS PO Mains:

Directions (1-15): In the passage given below there are three blanks. Corresponding to each question six words are given. In the options, a combination of three words is given corresponding to the three words. In each find out the appropriate set of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

Q1. The ............... tensions over the last few months between the Reserve Bank of India and the Centre found ................ release over the weekend ............ a public speech by Deputy Governor Viral Acharya.

(A) enhancing
(B) simmering
(C) spectacular
(D) momorable
(E) through
(F) in
 ABC
 CDE
 BCE
 ADF
 BDF

Q2. “Governments that do not respect central bank independence,” said Mr. Acharya, “will sooner or later incur the ............ of financial markets, ........... economic fire, and come to ........... the day they undermined an important regulatory institution.”
(A) wrath
(B) angry
(C) ignite
(D) lament
(E) involve
(F) rue
 BEF
 ACF
 AEF
 BCE
 AFE

Q3. While Saudi Arabia is struggling to ............ its image in the aftermath of the murder of journalist Jamal Khashoggi inside its ............ in Istanbul, another human rights crisis ............... by its actions confronts the kingdom.
(A) palace
(B) reclaimed
(C) salvage
(D) motivated
(E) consulate
(F) triggered
 DAC
 BAC
 CFA
 DAB
 CEF

Q4. According to the United Nations, the war on Yemen, ............. by a Saudi-led coalition for over three years ............ American support, has pushed 14 million people, about half of the country’s population, .......... “pre-famine” conditions.
(A) raged
(B) waged
(C) of
(D) with
(E) into
(F) onto
 ADF
 BEF
 DEF
 BDE
 CDE

Q5. Despite ................ criticism of his handling of the attack on one of the poorest Arab countries, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, the main architect of the war, has .............international pressure to .................... hostilities.
(A) increasing
(B) mounting
(C) embed
(D) preventive
(E) evaded
(F) cease
 BEF
 DEC
 ABC
 BFE
 DEF

Q6. Unable to defeat the rebels militarily, the Saudi coalition has .......... a blockade on the country, worsening Yemen’s food and medicines ............... . Half of the country’s medical facilities are not .................
(A) foist
(B) implement
(C) imposed
(D) scarcity
(E) problem
(F) functional
 ABC
 BCE
 DEF
 CDF
 FAB

Q7. Last Friday, Sri Lanka’s President Maithripala Sirisena ............... Prime Minister Ranil Wickremeinghe and appointed Mahinda Rajapaksa, his political rival until the day before, as the new Prime Minister — a surprising move that Mr. Sirisena made in order to .................. a deepening political dispute .................. himself and Mr. Wickremesinghe.
(A) dismiss
(B) sacked
(C) resolve
(D) among
(E) between
(F) dissolve
 AFD
 BCE
 BFD
 AFC
 BFE

Q8. The 19th Amendment, which .............. a dual executive, made the PM’s position secure from the ................ actions of the President. Thus, the office of the PM falls vacant only under limited .......................
(A) created
(B) arbitrary
(C) formed
(D) circumstances
(E) instance
(F) rational
 ABD
 BFD
 CBD
 AEF
 BCD

Q9. Saudi dissident journalist Jamal Khashoggi’s murder has clearly exposed the ............. nature of the Saudi Arabian regime. It is ironic that the murder of one journalist has .................. in doing what the killing and starving of ..................... Yemeni civilians have not been able to achieve.
(A) brutal
(B) pleasant
(C) succeeded
(D) preceded
(E) uncounted
(F) innumerable
 ABF
 BCF
 ACF
 BFE
 CEF

Q10. The visible U.S. tilt toward Riyadh has ............... fuelled the existing differences ………………… Saudi Arabia and Turkey. Their disagreements were .................... by the outbreak of the Arab Spring in 2011.
(A) beyond
(B) further
(C) between
(D) within
(E) augmented
(F) elevated
 ADE
 BCF
 BEF
 BCE
 ACE

Q11. Unbridled consumption has .............. global wildlife, triggered a mass extinction and exhausted Earth’s capacity to ............ humanity’s expanding appetites, the conservation group WWF .............. on Tuesday. (A) reduce (B) emanate (C) decimated (D) deduced (E) accommodate (F) warned
 ACD
 CDF
 CEF
 BDE
 ABC

Q12. From 1970 to 2014, 60% of all animals with a backbone — fish, birds, amphibians, reptiles and mammals — were wiped ............... by human activity, according to WWF’s “Living Planet” report, .................... on an ongoing survey of more than 4,000 species spread over 16,700 populations scattered ............ the globe. (A) out (B) in (C) based (D) mention (E) across (F) beside
 BDF
 ACE
 ADF
 CDE
 BCE

Q13. Unlike several other countries, the Estonia government ................ on foreign students joining the companies in their country so as to not to lose talent, and no ..................... the number of Indian students are increasing by the .............. in Estonia. (A) embrace (B) desire (C) insists (D) wonder (E) point (F) day
 ABF
 CBF
 CDF
 DFE
 AFB

Q14. The Ambassador of the Republic of Estonia to India, Riho Kruuv, said at a press conference here on Friday that Estonia was an innovative digital society that ................. excellent opportunities for study at world-class universities at .................prices. The one who introduced Skype technology to the world, Estonia is also one of the most ............... digital societies across the globe. (A) offered (B) embark (C) affordable (D) highest (E) improve (F) developed
 ABC
 BCE
 BDE
 ACF
 BCF

Q15. Estonia’s higher education .................... on strong links with industry to make students gain practical experience, said Payal Rajpal, Ambassador for Study Estonia, ............... that the country encourages Indian students to study …………………….. courses like cyber security, IT, robotics among others. (A) focuses (B) emphasize (C) adding (D) making (E) peculiar (F) specialised
 BDF
 ACF
 ADE
 BAE
 AED









SOLUTIONS

1.C
2.B
3.E
4.D
5.A
6.D
7.B
8.A
9.C
10.D
11.C
12.B
13.C
14.D
15.B

5 Banking and SSC : English Language Quiz For IBPS PO Mains: Directions (1-15): In the passage given below there are three blanks. Corresponding to each question six words are given. In the options, a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science