GK Trick

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 2018

Q1. On what sum does the difference between the compound interest and the simple interest for 3 years at 10% is Rs. 31?
(a) Rs. 1500
(b) Rs. 1200
(c) Rs. 1100
(d) Rs. 1000
(e) Rs. 1400

Q2. If the amount is 2.25 times of the sum after 2 years at compound interest (compound annually), the rate of interest per annum is:
(a) 25%
(b) 30%
(c) 50%
(d) 45%
(e) 60%

Q3. A train passes a 50 metres long Platform in 14 seconds and a man standing on the platform in 10 seconds. The speed of the train is:
(a) 24 km/hr.
(b) 36 km/hr.
(c) 40 km/hr.
(d) 45 km/hr.  
(e) 60 km/hr.

Q4. A train passes two bridges of lengths 800 m and 400 m in 100 seconds and 60 second respectively. The length of the train is:
(a) 80 m
(b) 90 m
(c) 200 m
(d) 150 m  
(e) 180 m

Q5. The owner of a gift shop charges his customer 44% more than the cost price. If a customer paid Rs. 648 for one wallet, then what was the cost price of the wallet?
(a) Rs. 575
(b) Rs. 435
(c) Rs. 450
(d) Rs. 515
(e) Rs. 615

Directions (6-10): What will come in place of question mark (?) in following questions?

Q6. 2151.46 + 5437.54 – 6795 =?
(a) 974
(b) 794
(c) 796
(d) 790
(e) 792


Q8. 56% of 700 + 64% of 900 – 40% of 290 =?
(a) 848
(b) 852
(c) 850
(d) 854
(e) 846

Q9. 7777 ÷ 11 + 888 ÷ 6 =?
(a) 855
(b) 857
(c) 853
(d) 850
(e) 852


Directions (11-15): In each of the following questions two equations are given. Solve the equations and give answer
(a) If x < y
(b) If x ≤ y
(c) If x > y
(d) If x ≥ y 
(e) If x = y or relationship between x and y cannot be established

Q11. I. 8x² + 6x = 5
II. 12y² - 22y +8 = 0

Q12. I. 18x² + 18x + 4 = 0
II. 12y² + 29y + 14 = 0

Q13. I. x² - 16 = 0
II. y² - 9y + 20 = 0

Q14. I. x² - 32 = 112
II. y – √169 = 0

Q15. I. 2x² + 11x +14 = 0
II. 4y² + 12y + 9 = 0













SOLUTIONS

1.D
2.C
3.D
4.C
5.C
6.B
7.C
8.B
9.A
10.D
11.B
12.D
13.B
14.A
15.A

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 2018 Q1. On what sum does the difference between the compound interest and the simple interest for 3 years at 10% is Rs. 31? (a) Rs. 1500 (b)...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science