GK Trick

Quantitative Aptitude for IBPS RRB Clerk Mains: 1st October 2018

Directions (1-5): Find the wrong term that does not follow the sequence followed by other terms in each of the following number series

Q1. 12, 8, 16, 48, 169, 770.5
(a) 770.5
(b) 8
(c) 48
(d) 16
(e) 169

Q2. 9, 10, 12, 27, 92, 435
(a) 9
(b) 12
(c) 92
(d) 10
(e) 27

Q3. 120, 660, 370, 579, 390, 570
(a) 660
(b) 370
(c) 570
(d) 390
(e) 579

Q4. 16, 32, 64, 88, 148, 358
(a) 16
(b) 64
(c) 358
(d) 88
(e) 32

Q5. 6, 30, 150, 450, 1350, 1575
(a) 150
(b) 1350
(c) 6
(d) 30
(e) 1575

Q6. A started a business by investing some money and B invested Rs. 5000 more than that of A. A remained in business for 5 months and B remained in business for 1 month more than A. Out of the total profit of Rs. 26000, B got Rs. 6000 more than A. Find the capitals invested by A and B.
(a) Rs. 29,000, Rs. 18,000
(b) Rs. 25,000, Rs. 30,000
(c) Rs. 15,000, Rs. 10,000
(d) Rs. 15,000, Rs. 20,000 
(e) None of these

Q7. The probability that a student will pass in Mathematics is 3/5 and the probability that he will pass in English is 1/3. If the probability that he will pass in both Mathematics and English is 1/8, what is the probability that he will pass in at least one subject?
(a) 79/120 
(b) 87/120 
(c) 53/120
(d) 120/297 
(e) 73/127

Q8. The RBI lends a certain amount to the SBI on simple interest for two years at 15%. The SBI gives this entire amount to Bharti Telecom on compound interest for two years at the same rate annually. Find the percentage earning of the SBI at the end of two years on the entire amount.
(a) 3% 
(b) 3.25% 
(c) 3.5%
(d) 2.25% 
(e) None of these

Q9. The average marks of the students in four sections A, B, C and D together is 60%. The average marks of the students of A, B C and D individually are 45%, 50%, 72% and 80% respectively. If the average marks of the students of section A and B together is 48% and that of the students of B and C together is 60%. What is the ratio of number of students in sections A and D?
(a) 2 : 3 
(b) 4 : 3 
(c) 5 : 3
(d) 3 : 5 
(e) 3 : 4

Q10. A and B completed a work together in 5 days. Had A worked at twice the speed and B at half the speed, it would have taken them 4 days to complete the job. How much time would it take for A alone to do the work?
(a) 10 days 
(b) 20 days 
(c) 25 days
(d) 15 days 
(e) 30 days










 SOLUTIONS

1.C
2.E
3.E
4.E
5.A
6.B
7.A
8.C
9.B
10.D

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude for IBPS RRB Clerk Mains: 1st October 2018 Directions (1-5): Find the wrong term that does not follow the sequence followed by other terms in each of the following number series Q1...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science