GK Trick

Banking Awareness for SBI PO

Q1. Who was the first Chairman and Managing Director (CMD) of Exim Bank?
(a) Ravneet Kaur
(b) TCA Ranganathan
(c) RC Shah
(d) Kalyan Banerji
(e) Yaduvendra Mathur

Q2. ECGC Ltd. wholly owned by Government of India was set up in ______________ with the objective of promoting exports from the country by providing Credit Risk Insurance and related services for exports.
(a) 1935
(b) 1982
(c) 1964
(d) 1949
(e) 1957

Q3. ECGC is essentially an export promotion organisation, seeking to improve the competitiveness of the Indian exporters by providing them with credit insurance covers. What is the meaning of "G" in ECGC?
(a) Guarantee
(b) General
(c) Government
(d) Grameen
(e) None of the given options is true

Q4. AIIB is a new multilateral financial institution founded to bring countries together to address the daunting infrastructure needs across Asia. AIIB stands for-
(a) Asian Infrastructure Investment Bureau
(b) Asian Infrastructure Investment Bank
(c) Association Infrastructure Investment Bank
(d) Asian International Investment Bank
(e) None of the given options is true

Q5. ICSID is one of the five organisations of the World Bank Group. What is the meaning of "D" in ICSID?
(a) Districts
(b) Division
(c) Development
(d) Disputes
(e) Department

Q6. The World Bank Group consists of how many organisations-
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

Q7. The World Bank is like a cooperative, made up of --------------- member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank.
(a) 189
(b) 193
(c) 159
(d) 173
(e) 187

Q8. Name the agency, which is an agency to provide ‘soft-loans’ to developing countries?
(a) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(b) Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)
(c) Asian Development Bank (ADB)
(d) World Trade Organization (WTO)
(e) International Development Association (IDA)

Q9. On July 15th, 2014 at the sixth summit in Fortaleza, Brazil the member countries signed the Articles for the New Development Bank (NDB). What is the authorised capital of NDB?
(a) USD 200 billion
(b) USD 300 billion
(c) USD 500 billion
(d) USD 100 billion
(e) None of the given options is true

Q10. The first Board of Governors meeting of the BRICS New Development Bank was held in ____________ on July 7th, 2015 where the Bank formally came into existence as a legal entity.
(a) Manaus, Brazil
(b) Moscow, Russia
(c) Pretoria, South Africa
(d) New Delhi, India
(e) Beijing, China

Q11. The New Development Bank (NDB) aims to mobilise resources for development projects in BRICS, emerging economies and developing countries. Where is the headquartered of NDB?
(a) Durban, South Africa
(b) Brasilia, Brazil
(c) Moscow, Russia
(d) Shanghai, China
(e) New Delhi, India

Q12. With an initial funding of $912.7 million, International Development Association (IDA) was launched on-
(a) 24th September 1960
(b) 17th December 1920
(c) 22nd November 1959
(d) 23rd May 1919
(e) 15th October 1945

Q13. NIBM was established in ____________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.
(a) 1982
(b) 1949
(c) 1921
(d) 1934
(e) 1969

Q14. NIBM is part of the grand vision of giving a new direction to the banking industry in India and making the industry a more cost-effective instrument for national development. NIBM stands for-
(a) Non-Organisation Institute of Bank Management
(b) National Institute of Bureau Management
(c) National Investment of Bank Management
(d) National Institute of Bank Management
(e) None of the given options is true

Q15. NIBM, an autonomous academic institution, is governed by a Board, its highest policy-making body. Where is the headquartered of NIBM?
(a) Nashik, Maharashtra
(b) Pune, Maharashtra
(c) Mumbai, Maharashtra
(d) Kolhapur, Maharashtra
(e) Nagpur, Maharashtra










Solutions

1.C
2.E
3.A
4.B
5.D
6.E
7.A
8.E
9.D
10.B
11.D
12.A
13.E
14.D
15.B


5 Banking and SSC : Banking Awareness for SBI PO Q1. Who was the first Chairman and Managing Director (CMD) of Exim Bank? (a) Ravneet Kaur (b) TCA Ranganathan (c) RC Shah (d) Kalyan Ba...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science