GK Trick

Economics Quiz for Bank Exams

1.Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana was started in the year:
(a) 1999  
(b) 2000
(c) 2001  
(d) 2004

2.National Rural Employment Guarantee Scheme was launched initially in:
(a) 100 Districts
(b) 200 Districts
(c) 330 Districts
(d) All the Districts

3.The Reserve Bank of India issues currency notes under the—
(A) Fixed fiduciary system
(B) Maximum fiduciary system
(C) Fixed minimum reserve system
(D) Proportional reserve system

4.National Rural Health Mission (NRHM) was launched in the year:
(a) 2003  
(b) 2004
(c) 2005  
(d) 2006

5.Which of the following is/are not fixed costs?
(A) Rent on land
(B) Municipal taxes
(C) Wages paid to workers
(D) Insurance charges

6.Poverty level in India is established on the basis of:
(a)Per capita income in different States
(b)House-hold average income
(c)House-hold consumer expenditure
(d)Slum population in the country

7.Which one of the following is NOT a constituent of Human Development Index (HDI)?
(a) Per Capita Income
(b) Life Expectancy at Birth
(c) Gross Enrolment Rate
(d) Health and Nutrition

8.Mid-Day Meal Scheme is financed and managed by:
(a)Food and Civil Supply Department of State Governments
(b)Department of Consumer Affairs and Welfare
(c)Ministry of Programme Implementation
(d)Ministry of Human Resource Development

9.Which of the following is NOT included in Human Development Index (HDI)?
(a) Life Expectancy
(b) Real Per Capita Income
(c) Social Inequality
(d) Adult Literacy

10.Scheme of Mid-Day Meal is NOT connected with:
(a) Educational advancement
(b) Social equity
(c) Right to food
(d) Child nutrition











Solutions

1.A
2.B
3.C
4.C
5.C
6.C
7.D
8.D
9.C
10.C



5 Banking and SSC : Economics Quiz for Bank Exams 1.Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana was started in the year: (a) 1999   (b) 2000 (c) 2001   (d) 2004 2.National Rural Employment Gu...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science