GK Trick

Banking Awareness Quiz for SBI PO

Q1. PMGKDS, 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16th, 2016 which is applicable to every declarant under the Taxation and Investment Regime for Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, 2016. What is the meaning of "D" in PMGKDS?
(a) Division
(b) Disputes
(c) Department
(d) Deposit
(e) Distance

Q2.  _________________ is the process of stopping the flow of the physical cheque issued by a drawer at some point by the presenting bank en-route to the paying bank branch.
(a) Truncation
(b) Demand
(c) Flow
(d) Transit
(e) None of the given options is true

Q3. Which among the following organization has issued, the policy guidelines for the BBPS system on November 28, 2014?
(a) SEBI
(b) NABARD
(c) RBI
(d) Finance Ministry
(e) NPCI

Q4. BBPS is an integrated bill payment system which offers interoperable bill payment service to customers online as well as through a network of agents on the ground. BBPS stands for-
(a) Bharat Balance Payment System
(b) Bank Bill Payment System
(c) Bharat Bill Product System
(d) Bharat Bill Payment Service
(e) Bharat Bill Payment System

Q5. The RTGS system is primarily meant for large value transactions. The minimum amount to be remitted through RTGS is-
(a) Rs 10 lakh
(b) Rs 2 lakh
(c) Rs 5 lakh
(d) Rs 1 lakh
(e) None of the given options is true

Q6. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BBPS
(e) IMPS

Q7. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta (now Kolkata) but was permanently moved to Mumbai in-
(a) 1949
(b) 1937
(c) 1943
(d) 1945
(e) 1934

Q8. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) Negotiable Instruments Act, 1881
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

Q9. A facility under which scheduled commercial banks can borrow the additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR). It is called?
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate
(d) Marginal Standing Facility (MSF)
(e) Liquidity Adjustment Facility (LAF)

Q10.  National Housing Bank (NHB) was set up on ______________ under the National Housing Bank Act, 1987.
(a) 01st July 1956
(b) 02nd October, 1976
(c) 01st January 1934
(d) 21st May 1956
(e) 09th July 1988

Q11. National Housing Bank (NHB) is wholly owned/subsidiary of-
(a) NABARD
(b) SEBI
(c) FICCI
(d) RBI
(e) DICGC

Q12. Who is the present Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of National Housing Bank (NHB)?
(a) Sriram Kalyanaraman
(b) Harsh Kumar Bhanwala
(c) Kshatrapati Shivaji
(d) Yaduvendra Mathur
(e) Upendra Kumar Sinha

Q13. Lead Bank Scheme (LBS) is administered by the Reserve Bank of India (RBI) since-
(a) 1949
(b) 1959
(c) 1969
(d) 1979
(e) 1989

Q14. There are the different categories under priority sector in banking. Which among the following is not under the priority sector?
(a) Export Credit
(b) Agriculture
(c) Social Infrastructure
(d) Education
(e) Corporate Sector

Q15. On 15th August 2014, India’s Prime Minister Narendra Modi has announced the launch of India’s most intensive financial inclusion mission titled “Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana” (PMJDY). What is the slogan of PMJDY?
(a) Gareeb Khata- Bhagya Vidhaata
(b) Mera Khata – Bhagya Vidhaata
(c) Bhartiya Khata- Bhagya Vidhaata
(d) Jan Dhan Khata- Bhagya Vidhaata
(e) None of the given options is true











Solutions

1.D
2.A
3.C
4.E
5.B
6.A
7.B
8.C
9.D
10.E
11.D
12.A
13.C
14.E
15.B




5 Banking and SSC : Banking Awareness Quiz for SBI PO Q1. PMGKDS, 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16th, 2016 which is applicable to every declarant under the Ta...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science