GK Trick

Computer Awareness Questions for SBI PO

Q1. The word “Computer” comes from the word “compute”, which means ______.  
(a) To assume 
(b) To input 
(c) To combine 
(d) To calculate 
(e) To add 

Q2. Who is the father of computers? 
(a) Ada Byron 
(b) Charles Babbage 
(c) Blaise Pascal 
(d) Herman Hollerith 
(e) None of these 

Q3. In Microsoft PowerPoint, two kinds of sound effects files that can be added to the presentation are:
(a) .wav files and .mid files
(b) .wav files and .gif files
(c) .wav files and .jpg files
(d) .jpg files and .gif files
(e) None of the above

Q4. An electronic device, operating under the control of instruction that can accept and process the data, produce output and store the results for future use is called _________.
(a) Input 
(b) Computer 
(c) Software 
(d) Hardware 
(e) None of these 

Q5. Computer gathers data, which means that they allow users to __________ data.
(a) Present 
(b) Input 
(c) Output 
(d) Delete 
(e) None of these 

Q6. The smallest unit of information, a computer can understand and process is known as ________.
(a) Digit 
(b) Byte 
(c) Megabyte 
(d) Bit 
(e) Nibble

Q7. A computer uses which number system to store data and perform calculations? 
(a) Binary 
(b) Decimal 
(c) Octal 
(d) Hexadecimal 
(e) None of these 

Q8. What does a computer system includes?
(a) Hardware 
(b) Software 
(c) Peripheral devices 
(d) All of these 
(e) None of these 

Q9. Which operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables?
(a) Union
(b) Select
(c) Product
(d) Intersect
(e) None of these

Q10. What is a tuple?
(a) Row
(b) Projection
(c) Field
(d) Union
(e) None of these

Q11. In relational database, a field is a:
(a) Label
(b) Table of information
(c) Group of related records
(d) Category of information
(e) None of these

Q12. Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record?
(a) Substitute Key
(b) Sub key
(c) Super key
(d) Foreign key
(e) None of these

Q13. A __________ is a property of the entire relation, rather than of the individual tuples in which each tuple is unique.
(a) Rows
(b) Key
(c) Attribute
(d) Fields
(e) None of these

Q14. A __________ is an abstract model that describes, how the data are organised and represented.
(a) data model
(b) instances
(c) schema
(d) database
(e) DBMS

Q15. SMTP, FTP and DNS are applications/protocols of the _____ layer. 
(a) Data link 
(b) Network 
(c) Transport 
(d) Application 
(e) None of these 












Solutions

1.D
2.B
3.A
4.B
5.B
6.D
7.A
8.D
9.A
10.A
11.D
12.C
13.B
14.A
15.D



5 Banking and SSC : Computer Awareness Questions for SBI PO Q1. The word “Computer” comes from the word “compute”, which means ______.   (a) To assume  (b) To input  (c) To combine  (d) To ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science