GK Trick

Banking Awareness Questions for Bank of Baroda PO Exam

Q1. ___________ is vested with the responsibility of conducting monetary policy.
(a) RBI
(b) SBI
(c) NABARD
(d) SIDBI
(e) Finance Ministry

Q2. In which year the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework?
(a) May 2013
(b) May 2014
(c) May 2015
(d) May 2016
(e) May 2012

Q3. What is the present Repo Rate?
(a) 7.00%
(b) 6.25%
(c) 6.50%
(d) 6.75%
(e) None of the above

Q4. Which among the following rates is not the policy rate of RBI?
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate
(d) Marginal Standing Facility Rate
(e) Cash Reserve Ratio

Q5. What is the present rate of SLR?
(a) 20.00%
(b) 20.25%
(c) 20.50%
(d) 20.75%
(e) 21.25%

Q6. Central Government has notified in the Official Gazette ___________ CPI inflation as the target for the period from August 5, 2016, to March 31, 2021, with the upper tolerance limit of 6 per cent and the lower tolerance limit of 2 per cent.
(a) 4 percent
(b) 3 percent
(c) 5 percent
(d) 2 percent
(e) None of the above

Q7. What is the full form of CPI?
(a) Customer Price Index
(b) Consumer Price Index
(c) Consumer Product Index
(d) Consumer Price Indian
(e) Custom Price Index

Q8. _____________ the (fixed) interest rate at which the Reserve Bank provides the short-term loan (overnight liquidity) to banks against the collateral of government and other approved securities under the liquidity adjustment facility.
(a) Bank Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Repo Rate
(d) Marginal Standing Facility Rate
(e) Cash Reserve Ratio

Q9. MSS is the instrument for monetary management was introduced in 2004. What is the meaning of "M" in MSS?
(a) Monetary
(b) Management
(c) Money
(d) Market
(e) None of the above

Q10. What is the present Reverse Repo Rate?
(a) 5.75%
(b) 6.75%
(c) 6.50%
(d) 6.25%
(e) 6.00%

Q11. LAF stands for-
(a) Liquidity Adjustment Fund
(b) Liquidity Adjustment Financial
(c) Liquidity Amount Facility
(d) Limited Adjustment Facility
(e) Liquidity Adjustment Facility

Q12. A facility under which scheduled commercial banks can borrow the additional amount of overnight money from the Reserve Bank is called?
(a) CRR
(b) MSF
(c) NDTL
(d) SLR
(e) LAF

Q13. Currently Reverse Repo Rate is ______________ basis points below the repo rate?
(a) 25 basis points
(b) 50 basis points
(c) 75 basis points
(d) 100 basis points
(e) None of the above

Q14. SLR is the share of NDTL that banks shall maintain in safe and liquid assets, such as unencumbered government securities, cash, and gold. What is the meaning of "S" in SLR?
(a) System
(b) Service
(c) Solutions
(d) Security
(e) Statutory

Q15. What is the full form of NDTL?
(a) Net Demand and Taxable Lease
(b) Net Department and Time Liabilities
(c) Net Demand and Time Liquidity
(d) Net Demand and Time Liabilities
(e) New Demand and Term Liabilities











Solutions

1.A
2.D
3.B
4.E
5.C
6.A
7.B
8.C
9.D
10.E
11.E
12.B
13.A
14.E
15.D




5 Banking and SSC : Banking Awareness Questions for Bank of Baroda PO Exam Q1. ___________ is vested with the responsibility of conducting monetary policy. (a) RBI (b) SBI (c) NABARD (d) SIDBI (e) Finance Mini...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science