GK Trick

Important Economy Quiz For Bank Exams

1. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in?

(A) 1950

(B) 1951

(C) 1952

(D) 1947


2. Which state stands first in the length of roads in the country?

(A) U. P.

(B) M. P.

(C) Maharashtra

(D) Rajasthan


3. When was Focus Market Scheme introduced?

(A) 2003-04

(B) 2004-05

(C) 2005-06

(D) 2006-07


4. The central banking functions in India are performed by the?

I. Central Bank of India

II. Reserve Bank of India

III. State Bank of India

IV. Punjab National Bank

A. I, II

B. II

C. I

D. II, III



5. Gilt-edged market means

A. bullion market

B. market of government securities

C. market of guns

D. market of pure metals


6. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest

foreign direct investment inflows into India?

A. Chemicals other than fertilizers

B. Services sector

C. Food processing

D. Telecommunication


7. Devaluation of a currency means

A. Reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies

B. Permitting the currency to seek its worth in the international market

C. Fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of

pre-determined currencies

D. Fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and

major trading partners


8. The chairman of the 13th Finance Commission is

A. Vijay L.Kelkar

B. Millen Kuamr Banerjee

C. C.Rangarajan

D. C.K.Jaffer Sheriff


9. Decimal coinage was introduced in India in the year

A. 1850

B. 1957

C. 1955

D. 1960


10. The Tenth Plan period was from

A. 1900–1995

B. 1992–1997

C. 2002–2007

D. 2007–2012










Solutions

1.A
2.C
3.D
4.B
5.B
6.D
7.A
8.A
9.B
10.C







5 Banking and SSC : Important Economy Quiz For Bank Exams 1. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in? (A) 1950 (B) 1951 (C) 1952 (D) 1947 2. Which state sta...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science