GK Trick

Banking Awareness for IBPS

Q1.  What does FSDC stand for?
(a) Financial Security and Development Council
(b) Financial Stability and Development Council
(c) Fiscal Security and Development Council
(d) Fiscal Stability and Development Council
(e) None of the above

Q2. ___________ has been declared the first ‘total banking state’ in India, successfully implementing the total financial inclusion thereby ensuring banking facility to all households.
(a) Maharashtra          
(b) Kerala  
(c) Himachal Pradesh    
(d) Uttarakhand
(e) Gujarat

Q3. RBI has introduced “Marginal Standing Facility” with the objective of:
(a) Controlling Inflation
(b) Containing instability in long term inter-bank rates
(c) Containing instability in the overnight inter-bank rates
(d) All of the above
(e) None of the above

Q4. _____________ are the beneficiaries of the “Reverse Mortgage Scheme”.
(a) Government employees  
(b) Senior citizens
(c) Unemployed persons    
(d) Persons of BPL category
(e) None of the above

Q5. RBI was nationalized in the year-
(a) 1949  
(b) 1952  
(c) 1955    
(d) 1964
(e) 1935

Q6. Which of the following is/are associated with the fiscal policy?
1. Marginal Standing Facility
2. Devaluation of Currency
3. Market Stabilization Scheme
(a) 1 & 2    
(b) Only 3  
(c) 2 & 3    
(d) Only 2
(e) None of the above

Q7. ______ is the percentage of total deposits of a bank which it has to keep with itself in the form of liquid assets.
(a) Statutory Liquidity Ratio (SLR)  
(b) Cash Reserve Ratio (CRR)
(c) Statutory Reserve Ratio          
(d) Cash Ratio
(e) Marginal Standing Facility (MSF)

Q8. The exchange rate in India is dependent upon:
1. Government policy
2. Demand-supply forces
3. Monetary policy objectives
(a) Only 2    
(b) 2 & 3  
(c) 1 & 2  
(d) 1, 2 & 3
(e) None of the above

Q9. Collateralized Borrowing and Lending Obligation (CBLO) is a/an ________.
(a) Money Market Instrument  
(b) Instrument of Monetary Policy
(c) Type of Risk Cover  
(d) Stock Market Instrument
(e) None of the above

Q10. Often, we read in newspapers that the RBI has changed the Repo rate and the Reverse Repo rate by a few basis points. What is a basis point?
(a) Ten % of one hundredth point  
(b) One hundredth of 1
(c) One tenth of 1%                    
(d) Ten % of 100
(e) None of the above

Q11. Banks generally don’t pay interest on money deposited in which of the following accounts?
(a) Savings account        
(b) Current account
(c) Fixed deposit account  
(d) All of the above
(e) None of the above

Q12. ‘Fiat Money’ is defined as the money which is
(a) Accepted internationally
(b) Accepted temporarily in lieu of gold
(c) Issued by keeping gold or silver as deposit
(d) Decreed as money by the government
(e) None of the above

Q13. Demand-pull inflation can be caused by which of the following?
(a) A decline in consumption expenditure
(b) A sharp increase in lending rates
(c) A steep decline in income tax
(d) An increase in direct taxation
(e) None of the above

Q14. RBI isn’t expected to perform the role of-
(a) Acting as a clearing house
(b) Working as a banker to the government
(c) Managing forex
(d) Accepting deposits from general public
(e) None of the above

Q15. Who decided on the quantity of coins to be minted?
(a) The Government of India
(b) RBI
(c) Either (a) or (b)
(d) All of the above
(e) None of the above











Solutions

1.B
2.B
3.C
4.B
5.A
6.C
7.A
8.C
9.A
10.B
11.B
12.D
13.C
14.D
15.A








5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS Q1.  What does FSDC stand for? (a) Financial Security and Development Council (b) Financial Stability and Development Council (c) Fiscal...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science