GK Trick

General Banking Awareness

1. Which is the first bank established in India?
a) Bank of Calcutta
b) Bank of Hindustan
c) General Bank of India
d) State Bank of India

2. Which is the first Indian bank to get ISO?
a) Canara Bank
b) Punjab National Bank
c) State Bank of India
d) Central Bank of India

3. Which is the first Indian bank started solely with Indian capital investment?
a) Canara Bank
b) Central Bank of India
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India

4. Who is the founder of Punjab National Bank?
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Bhagat Singh
c) Bipin Chandra Pal
d) Lala Rajpat Rai

5. Who was the first governor of RBI?
a) James Braid Taylor
b) Mihir Sen
c) Nagendra Singh
d) Osborne Smith

6. Who was the first Indian Governor of RBI?
a) C. D. Deshmukh
b) Benegal Rama Rau
c) R. K. Shanmukham Chetty
d) K. G. Ambegaonkar

7. Which is the first bank to introduce savings account in India?
a) Bank of Hindustan
b) General Bank of India
c) Presidency Bank
d) Bengal Bank

8. Which is the first bank to introduce cheque system in India?
a) Bengal Bank 
b) Bank of Hindustan
c) General Bank of India
d) Presidency Bank

9. Which is the first bank to introduce Internet banking?
a) Canara Bank
b) ICICI Bank
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India

10. Which is the first bank to introduce mutual fund?
a) Bank of Baroda
b) ICICI Bank
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India














Solutions

1.B
2.A
3.C
4.D
5.D
6.A
7.C
8.A
9.B
10.D






5 Banking and SSC : General Banking Awareness 1. Which is the first bank established in India? a) Bank of Calcutta b) Bank of Hindustan c) General Bank of India d) State Bank of Ind...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science